ГоловнаПолітика

СБУ прийшла з обшуками на запорізький завод "Перетворювач" (оновлено)

Через постачання продукції в Росію відкрито кримінальне провадження за двома статтями, в т.ч. "держзрада".

СБУ прийшла з обшуками на запорізький завод "Перетворювач" (оновлено)
Архив
Фото: news_hub.dc5m.hce-project.com

Служба безпеки України проводить обшуки на запорізькому заводі "Перетворювач".

Про це пише Укрінформ із посиланням на інформацію заводу.

"Сьогодні вранці на територію підприємства прибуло близько 40 співробітників УСБУ в Запорізькій області. В тому числі, і озброєні люди. Зараз у приміщеннях заводоуправління проводять обшуки", - повідомили на підприємстві.

В управлінні УСБУ в Запорізькій області інформацію про проведення обшуків підтвердили, зазначивши, що такі дії здійснюються в рамках розслідування раніше відкритого кримінального провадження. У чому саме підозрюють керівництво підприємства і за якою статтею КК України відкрито кримінальне провадження офіційно не повідомляють.

За неофіційними даними, обшуки проводять з метою перевірки інформації про постачання ПрАТ "Перетворювач" через одну з сусідніх держав на територію РФ продукції, яка може застосовуватися для потреб військово-промислового комплексу, зокрема для забезпечення роботи енергообладнання морських суден і підводних човнів.

Оновлення. Служба безпеки України почала розслідувати організацію російськими спецслужбами закупівель товарів подвійного призначення в Запоріжжі, повідомляє прес-центр СБУ.

"Співробітники Служби безпеки України викрили спробу представників російських військово-промислових компаній отримання для потреб оборонного комплексу РФ продукції одного із Запорізьких підприємств", - йдеться в повідомленні.

Правоохоронці встановили, що в умовах введених Україною санкцій для забезпечення потреб Збройних сил Росії військовою продукцією російські спецслужби розробили нелегальний механізм закупівель товарів в Україні. Оперативники спецслужби задокументували, що в 2016 році через українські комерційні структури, що підконтрольні громадянам РФ, організатори планували налагодити постачання в Росію високотехнологічного обладнання вітчизняного виробництва в обхід визначених державою обмежень. Ділки збиралися легально придбати товари подвійного призначення на фірми-резиденти і переправити продукцію в Росію.

За висновком профільних експертів, обладнання запорізького заводу, зокрема, може бути використано у військовій промисловості. Під час обшуків на підприємстві та у фігурантів справи вилучено зразки обладнання подвійного призначення, яке направлено на експертизу.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 111 (державна зрада) і 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу.

ПрАТ "Завод "Перетворювач" є єдиним в Україні виробником силових напівпровідникових приладів: діодів, тиристорів, модулів і інших приладів на струми від 10 до 4000А напругою до 4000В.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram