ГоловнаПолітика

Аваков: збройний конфлікт на Донбасі дестабілізує ситуацію у всій Україні

Міністр розповів про проблеми безпеки.

Аваков: збройний конфлікт на Донбасі дестабілізує ситуацію у всій Україні
Арсен Аваков
Фото: Макс Требухов

Збройний конфлікт на Донбасі негативно позначається на безпеці всієї країни. Зростання злочинності у воюючих країнах неминуче. Таку думку в рамках VIII Національного Експертного Форуму Інституту Горшеніна озвучив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Дестабілізація нормальної ситуації відбувається через низку факторів. Перший з них - внутрішньо переміщені особи. Які покинули свої домівки на окупованій території і перемістилися в інші регіони. Офіційно їх 1,5 млн, але ми думаємо, що їх близько 2 млн осіб. Ці люди серйозно дестабілізуються самі, що так чи інакше передається на всю соціальну структуру. Це проблема і з погляду соціальної допомоги, працевлаштування, і з погляду криміногенного навантаження, житла і т.д.", - зазначив міністр.

Другий фактор, за його словами, - гібридний.

"На війні, за попередніми даними, побувало близько 500-600 тисяч осіб. Вони воювали в різних підрозділах. Хтось побував під інтенсивним вогнем, хтось - ні. У будь-якої людини, яка побувала в окопах, під вогнем більш ніж пару годин, хоч і пару годин вражають, змінюється психіка. Тому після перших місяців війни ми ухвалили спільне рішення проводити ротацію наших підрозділів не рідше ніж через два тижні - щоб люди на передовій не перебували довше за цей час. Щоб психіка у людей не деформувалася настільки, що цінність людського життя і ключові норми світового існування в них замінювалися б іншими.

США після війни у В'єтнамі, в якій теж брало участь близько півмільйона солдатів і офіцерів, зіткнулися з такою проблемою, як "поств'єтнамський синдром". Статистика безжальна: 80% учасників В'єтнамської війни притягувалися поліцією за правопорушення або сиділи в тюрмі. При тому що США витрачали на програму реабілітації мільярди доларів. Для нас це теж гостра проблема, просто на тлі інших проблем вона не така помітна", - додав голова МВС.

Він зазначив, що кожного дня в мирному житті в Україні вибухають 3 або 4 гранати.

"Це гібридна ситуація. З одного боку - ми маємо зміну психологічних норм, з іншого - доступність зброї. Це гігантський виклик для нас", - заявив Аваков.

"З іншого боку, ми навчилися жити в труднощах. Ми розбудовуємо наші поліцейські сили. Ми маємо зниження кількості вбивств. Порівняно з минулим роком їх на 400 менше. Це говорить про загальну температуру з усіх інших видів злочинів. Якщо взяти балканський приклад, ситуація там почала вирівнюватися на третій рік після закінчення активних бойових дій. Сподіваюся, що в нас ситуація буде така сама, при тому, що ми будемо приділяти належну увагу безпеці внутрішній і зовнішній", - резюмував міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram