ГоловнаПолітика

Російська опозиціонерка Романова втекла в Україну

Ольга Романова виїхала попутними машинами через Білорусь.

Російська опозиціонерка Романова втекла в Україну

Активістка російської "Нової опозиції" Ольга Романова втекла до Києва.

Про це повідомив у своєму блозі на сайті Mediapart французький активіст П'єр Афнер, співчуваючий російської опозиції.

В Україну Романова виїхала попутними машинами через Білорусь.

Як нагадують "Грани.ру", переслідування опозиціонерки почалося незадовго до масових протестів 5 листопада, до яких закликав лідер руху "Артпідготовка" В'ячеслав Мальцев. Півтора тижні раніше, 25 жовтня, колега активістки Андрій Тітков вивісив на Устьїнському мосту через Москву-ріку манекен з плакатами "Пиня, йди на х...уй" і "Путін - смерть. Революція - життя. 05.11.2017". Сама Романова в цей час сиділа в машині.

Проте поліцейські звинуватили як Тіткова, так і її за частиною 6.1 статті 20.2 КоАП (участь у несанкціонованому мітингу, що спричинило створення перешкод функціонуванню об'єктів життєзабезпечення). Тіткова заарештували на 15 діб; Романову оштрафували на 20 тисяч рублів. При цьому ЗМІ писали, що за фактом акції на Устьїнському мосту можуть порушити і кримінальну справу.

Увечері 4 листопада, напередодні протестів, машину Романової зупинили для огляду. Разом з активісткою їхав її колега Максим Холоділкін. В автомобілі були припаси для очікуваних протестів 5-го числа: продовольство, одяг, ковдри, аптечки з ліками, шоломи. Ці запаси Романова набувала впродовж попередніх двох місяців, пише Афнер з її слів.

Близько десятка силовиків із ФСБ, обличчя яких були приховані масками, побили Романову і Холоділкіна, після чого кілька годин вилучали з машини припаси. Потім активістів розвезли по домівках і влаштували в них обшуки. Під час обшуку Романовій вдалося сховати закордонний паспорт, заштовхавши його ногою під комод. Силовикам вона заявила, що документ залишився в машині.

Після обшуку, вже 5-го числа, Романову відвезли в ФСБ, де допитали в статусі свідка у справі про екстремізм і тероризм. Допит тривав вісім годин. Активістку попередили, що надалі її статус може бути змінений на обвинувачену.

Холоділкіна також допитали в спецслужбі і відпустили.

У зв'язку з протестами 5 листопада в різних регіонах Росії відкрито вже декілька справ про тероризм і масові заворушення. У СІЗО відправили більш ніж десяток осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram