ГоловнаПолітика

Після виступу Порошенка на саміті один із параграфів підсумкової декларації змінили, - дипломати

6 країн-партнерів заявили, що "залишаються глибоко стурбованими продовженням порушень принципів міжнародного права в багатьох частинах регіону".

Після виступу Порошенка на саміті один із параграфів підсумкової декларації змінили, - дипломати
архивное фото
Фото: Макс Требухов

Європейські лідери змінили один із параграфів підсумкової декларації саміту Східного партнерства після емоційного виступу Президента України Петра Порошенка, який згадав про 5 загиблих військових на Донбасі, про це пише "Радіо Свобода" з посиланням на дипломатичні джерела.

Зокрема, йдеться про небажання порушувати питання конфліктів у п'яти країнах-учасницях форуму.

Проте, за даними дипломатів, європейські лідери і голови 6 країн-партнерів заявили, що "залишаються глибоко стурбованими продовженням порушень принципів міжнародного права в багатьох частинах регіону".

"Учасники саміту закликають до відновлення зусиль, спрямованих на сприяння мирному врегулюванню невирішених конфліктів у регіоні на основі принципів і норм міжнародного права. Рішення конфліктів, зміцнення довіри і добросусідських відносин мають важливе значення для економічного і соціального розвитку та співпраці. Учасники зустрічі на вищому рівні вітають зусилля і посилену роль ЄС у врегулюванні конфліктів і зміцненні довіри в рамках або на підтримку наявних узгоджених форматів і процедур переговорів, зокрема за наявності належної присутності на місцях", - ідеться в документі.

Як зазначають джерела, наближені до саміту, Президент України застеріг від гібридних загроз, згадавши про втручання Росії у внутрішні справи Іспанії, Великобританії, Франції, Нідерландів і Німеччини.

Цитуючи Порошенка, дипломати кажуть, що він заявив, що не слід розглядати "Східне партнерство" як гальмо на шляху до членства в ЄС.

"Енергетичний, митний і цифровий союзи - це правильні цілі для України", - цитують дипломати Петра Порошенка.

П'ятий саміт "Східного партнерства" 24 листопада почав роботу в Брюсселі. Ініціатива "Східного партнерства" включає Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Голови держав і урядів 28 країн-членів ЄС і шести країн-партнерів мали оцінити результати, досягнуті з моменту проведення останнього саміту в Ризі 2015 року, розглянути вигоди, які отримали громадяни шести країн-учасниць "Східного партнерства", а також обговорити майбутню співпрацю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram