ГоловнаПолітика

КС зобов'язав заново обирати запобіжний захід під час передачі справи в суд

Це перше рішення КС, винесене 2017 року.

КС зобов'язав заново обирати запобіжний захід під час передачі справи в суд
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд визнав неконституційним автоматичне продовження запобіжного заходу для обвинуваченого на підготовчому засіданні суду.

Про це пишуть Українські Новини з посиланням на рішення КС від 23 листопада.

Велика палата суду розглянула подання омбудсмена Валерії Лутковської щодо конституційності норми ст.315 Кримінального процесуального кодексу, згідно з якою за відсутності відповідних клопотань на підготовчому засіданні суду заходи забезпечення кримінального провадження, обрані на стадії досудового розслідування, вважаються автоматично продовженими.

Лутковська вважає, що норма порушує конституційне право людини на свободу та особисту недоторканність, зокрема в разі застосування до підсудного запобіжного заходу у вигляді арешту.

КС у своєму рішенні зазначив, що законність застосування таких виняткових запобіжних заходів, як домашній арешт і утримання під вартою, повинна перевірятися судом через певні проміжки часу.

КС впевнений, що на підготовчому засіданні суд має перевірити обґрунтованість застосування запобіжного заходу до підсудного і прийняти мотивоване рішення.

Також у рішенні наголошено, що під час передачі обвинувального акта до суду статус особи змінюється з "підозрюваного" на "обвинувачений", а отже, автоматично поширювати на нього обраний раніше запобіжний захід неправильно.

КС вважає, що автоматичне продовження запобіжного заходу є порушенням принципу рівності сторін у процесі, а також принципу незалежності та об'єктивності суду.

З огляду на ці аргументи, КС вирішив визнати неконституційною пропозицію 3 частини 3 ст. 315 КПК. Норма втратила чинність з моменту прийняття рішення Конституційним Судом.

Це перше рішення КС, винесене в 2017 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram