ГоловнаПолітика

Партія Фірсова презентувала свій план деокупації Донбасу

Пропозиції стосуються політики, економіки та соціальної сфери.

Партія Фірсова презентувала свій план деокупації Донбасу
Фото: Сергей Нужненко

Партія, яку очолює колишній народний депутат Єгор Фірсов, розробила і презентувала свій план деокупації Донбасу. Про це повідомляє прес-служба партії.

"За три з половиною роки політики не створили власного, українського плану деокупації, який би став основою для дипломатичних переговорів у Мінську, Брюсселі або Вашингтоні. "Альтерантива" у своєму баченні виходила з "ідеальної ситуації", коли Україна отримає свої землі назад без будь-яких "особливих" або додаткових умов. Тому ми зможемо самостійно, виходячи з власних інтересів, вибудовувати внутрішню політику щодо деокупованих територій", - йдеться в заяві.

Зокрема, "Альтернатива" виклала своє бачення необхідних рішень в політиці, економіці та соціальній сфері в частині формування органів влади, покарання сепаратистів і колабораціоністів, роззброєння та розмінування, розвіювання пропагандистських міфів, освіти, прав і власності та переселенців.

"У Луганській і Донецькій областях необхідно ввести спеціальний правової режим роботи тимчасових військово-цивільних адміністрацій. ВЦА призначаються президентом, підпорядковуються головам обласних військово-цивільних адміністрацій. Термін їх повноважень - три роки. Цього часу достатньо для вирішення ключових проблем регіону та підготовки місцевих виборів", - вважає голова "Альтернативи" Єгор Фірсов.

У частині покарання бойовиків він пропонує застосовувати кримінальну відповідальність до всіх, хто тримав зброю в руках. За підрахунками Фірсова, це близько 50 тисяч осіб, з чим пенітенціарна система не впорається, тому її треба негайно реформувати.

Також "Альтерантива" виступає за добровільне роззброєння і непереслідування протягом року після оголошення про добровільне здавання зброї.

"Ми переконані, що особливого стимулу, навіть для внутрішніх українських інвестицій в регіон, не буде, а зовнішніх - тим паче. Потрібні неординарні, але ефективні рішення, одним з яких може стати відкриття технопарків зі спеціальною системою оподаткування, що діє в прив'язці до території і поширюється тільки на ті компанії, які виробляють продукти кінцевого споживання, які створять виробничі потужності на цій території. Систему оподаткування для цих технопарків необхідно спростити: знизити податок на прибуток, надавати землю в безкоштовну оренду.

Такі технопарки можна створити поблизу вузлових залізничних станцій і розвиненої дорожньої інфраструктури, а також поряд з аеропортами. Пілотний проект може бути запущений в промзоні Авдіївки. Також потенційні технопарки можуть бути створені в Іловайську і поблизу Луганського аеропорту", - йдеться в економічній частині плану.

Що стосується переселенців, пропонує запустити електронний реєстр ВПЛ, випустити електронні перепустки, а також переспрямувати кошти від соціальних виплат (залишити їх тільки населенню до коефіцієнта уразливості нижче 1) на будівництво житла для переселенців, також залучити для цього кошти місцевих громад.

Нагадаємо, Єгора Фірсова обрали до Ради у 2014 році, але в березні 2016-го колеги позбавили його мандата за те, що він був обраний від БПП, але вийшов з фракції. У травні 2017-го він завив про створення власної партії, орієнтованої на Донбас. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram