ГоловнаПолітика

Посол України в Білорусі назвав нісенітницею підозри журналіста Шаройка в шпигунстві

Кореспондента "Українського радіо" затримали після того, як він вийшов з посольства і йшов додому.

Посол України в Білорусі назвав нісенітницею підозри журналіста Шаройка в шпигунстві
Игорь Кизим
Фото: belarus.mfa.gov.ua

Посол України Ігор Кизим назвав нісенітницею заяву КДБ Білорусі про те, що український журналіст Павло Шаройко нібито створив у Білорусі шпигунську мережу.

"По-перше, було сказано, що його спіймали "на гарячому". Що це таке, я не розумію. Він передавав щось? Його затримали після того, як він вийшов з посольства і йшов додому. Як і де це сталося, з чим його затримали, нам невідомо. Щодо його стосунків зі співробітником посольства Ігорем Скворцовим, то вони дружили. З Павлом тут у посольстві всі дружили", - сказав Кизим в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Те, що вони кажуть, що Павло нібито визнав, що він кадровий співробітник ГУР, то нехай покажуть. КДБ я не вірю. Невідомо, що він говорив там без свідків, як говорив. А те, що він був раніше в Міноборони і що в нього було якесь звання, то це не секрет ні для кого. Павло збирав інформацію як журналіст. І від таких самих журналістів брав інформацію чи ще від когось. Усі, хто працював журналістом, знають, як це робиться. Те, що заявили, що він створив якусь мережу, то кожен журналіст має свою мережу. Ось ви мені дзвоните - я теж у вашій мережі", - додав посол.

Кизим також розповів про подробиці видворення з країни радника посольства Ігоря Скворцова.

"Коли я перебував у приміщенні МЗС Білорусі, то мені дали ноту про оголошення Ігоря Скворцова персоною нон-ґрата. Я відповів, що не буду заперечувати, не можу не виконати, і протягом певного часу Ігор Скворцов поїхав. Я сказав, що це нісенітниця, але я повинен виконувати. Ці шпигунські ігри мене не радують. Іде нагнітання ситуації. Мене це дивує. Не вірю, що Павло Шаройко завдав якоїсь шкоди інтересам Білорусі. Білоруси - наші брати, як каже Олександр Григорович. У нас ніколи не було напряму діяльності проти Білорусі", - зазначив посол.

"Посольство і далі буде діяти в правовому полі. До справи Шаройка буде залучено ще одного адвоката. Поки що Шаройка захищає державна адвокат. Його дружина з нею спілкується, у неї немає претензій. Але очевидно, що вона буде шукати менш "заангажованого", і тому ми будемо допомагати їй. Буде з ним зустрічатися наш консул, і будемо домагатися зустрічі з Павлом для його дружини, якій двічі вже відмовили в побаченні", - підсумував Кизим.

Нагадаємо, про затримання кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка стало відомо 17 листопада. Про це повідомило керівництво Національної громадської телерадіокомпанії України. У понеділок, 20 листопада, КДБ Білорусі це підтвердило, заявивши, що Шаройко - кадровий співробітник Головного управління розвідки Міноборони України.

Дипломатичні джерела LB.ua розповіли, що розглядають арешт українського журналіста як продовження спеціальної інформаційної операції спецслужб Росії з дискредитації Білорусі перед світовою спільнотою.

Пізніше стало відомо, що білоруські спецслужби затримали керівника підприємства ПАТ "Завод обважнювачів" (м. Костянтинівка Донецької обл.) Олександра Скибу.

Раніше, 24 серпня, в Білорусі зник 19-річний син офіцера Держприкордонслужби України. Пізніше стало відомо, що його викрали російські спецслужби і перевезли в слідчий ізолятор Краснодара (Росія).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram