ГоловнаПолітика

ООН затвердила 190 рекомендацій Україні щодо прав людини

Україна повинна дати на них відповідь до березня 2018 року.

ООН затвердила 190 рекомендацій Україні щодо прав людини
Фото: ООН

Робоча група Універсального періодичного огляду ООН затвердила 190 рекомендацій Україні щодо ситуації з правами людини у країні в рамках третього періодичного огляду Ради ООН з прав людини.

Про це пише УНІАН.

Доповідачами з огляду стану з правами людини в Україні виступили представники Нідерландів, Руанди та Грузії (так звана "трійка"). Від імені "трійки" виступив заступник голови постійного представництва Грузії при відділенні ООН в Женеві Іраклі Жгенті, який представив рекомендації для України.

Він сказав, що 15 листопада під час інтерактивного діалогу 70 делегацій країн-учасниць Ради ООН з прав людини виступили із заявами, а 11 країн-учасниць додатково скерували запитання українській стороні. В результаті, делегації України було скеровано всього 190 рекомендацій. Україна повинна розглянути ці рекомендації і дати на них відповідь у визначений час, але не пізніше березня 2018 року на 37-й сесії Ради ООН з прав людини.

Подробиць про зазначені рекомендації Жгенті не повідомив.

Також Жгенті сказав, що "трійка" хотіла б подякувати українській делегації, яку очолював заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов, а також делегаціям інших країн за конструктивну участь у підготовці доповіді про стан з правами людини в Україні. Він повідомив, що "трійка" передає цю доповідь робочій групі Універсального періодичного огляду ООН з прав людини для ухвалення.

Повний текст доповіді разом з підсумковим розділом буде поширений електронною поштою 24 листопада 2017 року. Всі делегації до 1 грудня 2017 року зможуть внести редакційні правки у підсумковій частині доповіді згідно з їхніми заявами.

Зі свого боку Пєтухов запевнив, що уряд України ретельно і серйозно розгляне всі рекомендації, а також представить свою позицію щодо цих рекомендацій у визначений час.

Україна була однією з 14 країн, що проходила огляд Ради ООН з прав людини на сесії з 6 по 17 листопада. Перший і другий огляди для України відбулися, відповідно, у травні 2008 року та жовтні 2012 року.

Універсальний періодичний огляд (УПО) є унікальним механізмом огляду ситуації і досягнень з прав людини для всіх 193 держав-членів ООН. З часів першої наради УПО, яка відбулася у квітні 2008 року, всі 193 держави-члени ООН пройшли УПО двічі. Під час третього циклу УПО очікується, що держави детально окреслять заходи, які вони вжили для реалізації рекомендацій, наданих під час попередніх оглядів, які вони погодилися виконати, а також для висвітлення останніх подій в галузі прав людини в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram