ГоловнаПолітика

Баганець назвав Трубу і його заступників хорошим вибором для ДБР

Колишній заступник генпрокурора не бачить зв'язку Труби з "Народним фронтом".

Баганець назвав Трубу і його заступників хорошим вибором для ДБР
Роман Труба
Фото: segodnya.ua

Конкурсна комісія обрала в керівництво Державного бюро розслідувань професіоналів. Про це в коментарі LB.ua заявив колишній заступник генерального прокурора Олексій Баганець.

"За останні три роки, коли в Україні пішла мода на конкурсні відбори працівників, особливо правоохоронних органів, думаю, це найвдаліший вибір не тільки керівника, але і його заступників. Зокрема, переважна більшість членів комісії, яку було створено для відбору керівників ДБР, на відміну від, наприклад, антикорупційного бюро, мають вищу юридичну освіту, а також професійний досвід. І дві третини з тих, кого комісія відібрала в ДБР, мають професійну підготовку. Я не кажу, що ці люди - ідеальні, ідеальної людини не може бути. Але вони мають досвід роботи з розслідування і розкриття злочинів. Зокрема ті, хто обраний комісією на посади керівників ДБР, мають достатній досвід у розслідуванні злочинів", - сказав Баганець.

Він зазначив, що свого часу його підлеглим був і Роман Труба, обраний на посаду керівника ДБР.

"Труба - професіонал, володіє всіма методами організації розслідувань і розкриття злочинів. Інше питання - чи вистачить йому досвіду з організації роботи органу загалом, оскільки в його підпорядкуванні буде велика кількість людей, ДБР буде займатися розслідуванням великої кількості кримінальних проваджень, оперативно-розшуковою діяльністю і т.д. Будемо сподіватися, що він впорається. Про його ділові і професійні якості нічого поганого не можу сказати", - додав Баганець.

Колишній заступник генпрокурора також нагадав, що Труба почав працювати в Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури з приходом у ГПУ Олега Махніцького. "Який стосунок Махніцький має до «Народного фронту»? Ніякого. Тому пов'язувати Трубу з «Народним фронтом», на мою думку, немає підстав", - прокоментував він інформацію в ЗМІ про зв'язок Труби з "Народним фронтом".

"Труба був керівником управління з розслідування особливо важливих справ на початку діяльності правоохоронних органів після Майдану. Не був конкретно закріплений за якимись справами, він відповідав за організацію роботи трьох слідчих відділів, які були тоді в складі Головного слідчого управління ГПУ. Пізніше кількість працівників управління значно збільшилася. Але на початку роботи ГПУ після Майдану слідчі захлиналися від великої кількості справ. У тому числі тоді було розпочато розслідування справ, про які ми зараз часто чуємо (пов'язаних з Майданом і представниками влади Януковича, - LB.ua). Але дорікати зараз Трубі в тому, що якісь справи були або не були спрямовані в суд, немає підстав, оскільки після Махніцького прийшов інший генпрокурор (Віталій Ярема, - LB.ua), який серйозно змінив структуру ГПУ. Працювати тоді було непросто, оскільки постійно змінювалися керівники. А в лютому 2015 року Шокін запропонував Роману піти з посади", - зазначив Баганець.

"За той час, поки я керував Головним слідчим управлінням ГПУ, великих претензій у мене до нього не було", - додав він.

Баганець також зазначив, що керівництво ДБР затверджує президент за поданням прем'єр-міністра.

Нагадаємо, конкурсна комісія з обрання директора Державного бюро розслідувань вирішила, що його має очолити Роман Труба. До 2014 року Труба трудився у Львівській області, а після Революції гідності потрапив до Головного слідчого управлінні Генеральної прокуратури, де очолював управління з розслідування особливо важливих справ. У квітні 2015 року його кар'єра в ГПУ завершилася, а вже в травні 2015-го Труба перейшов у приватний сектор, очоливши департамент юридичної компанії "Сектор права".

Першим заступником директора ДБР обрано Ольгу Варченко, яка працює начальником управління процесуального керівництва державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури. А заступником директора ДБР обрано Олександра Буряка, колишнього заступника прокурора міста Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram