ГоловнаПолітика

Експерти з ЄС пропонують підняти зарплати українським митникам для боротьби з корупцією

Пропозиції зведено в т.зв. "Білу книгу", представлену у вересні.

Експерти з ЄС пропонують підняти зарплати українським митникам для боротьби з корупцією
Фото: Надано автором

Експерти європейського проекту Twinning запропонували низку рекомендацій, спрямованих на боротьбу з корупцією в системі Державної фіскальної служби і, зокрема, на українській митниці.

Пропозиції зведено в т.зв. "Білу книгу", представлену у вересні.

"Наші партнери провели докладний аналіз ситуації з корупцією в органах ДФС і приділили особливу увагу саме митниці. Результат: дуже чітко сформульовані проблеми (відкриті питання) і конкретні (іноді несподівані) рекомендації для усунення проблем", - прокоментував у Фейсбуці в.о. начальника Київської міської митниці ДФС Сергій Тупальський.

За його словами, серед пропозицій європейців - підвищення рівня доходів співробітників митниці, заборона тримати при собі на роботі велику суму грошей (наприклад, понад 25% від середньомісячної заробітної плати і будь-яку суму в іноземній валюті), ліквідація норми про митне оформлення товарів і транспортних засобів протягом 4 годин.

"Ще одна суперечлива вимога Митного кодексу України - це обмеження тривалості митного контролю 4 годинами. Звичайно, таких часових рамок не вистачає для вичерпного контролю, і це не дозволяє співробітникам митниці здійснювати контроль з необхідною точністю... Тривалість митного контролю не повинна регулюватися. Для мінімізації відсотка докладного контролю під час оформлення слід використовувати ефективне управління ризиками, але якщо буде прийнято рішення про контроль, не повинно бути штучних обмежень його тривалості", - навів цитати з "Білої книги" Тупальський, додавши, що, на думку європейських експертів, українська митниця не повинна також платити за вивантаження товарів для їх огляду.

"Відповідно до законодавства ЄС, декларант зобов'язаний пред'явити товари для митного контролю так, щоб митниця могла як слід перевірити їх. Розвантаження товару є відповідальністю декларанта і митниця не повинна платити за це. Вимога митниці платити за розвантаження товарів для контролю не є виправданою і створює перешкоду для виконання митницею своїх обов'язків", - йдеться в ще одному витягу з документа.

Тупальський також зазначив, що в "Білій книзі" його особисто зацікавила частина, яка стосується управління людськими ресурсами.

"На мою думку, саме в цій площині і лежить ключ до вирішення проблеми корупції в митній системі України. Адже як влучно зазначають автори "Білої книги": "За фактом корупції можна порушувати кримінальну справу, але передусім вона потребує запобігання", - написав начальник столичної митниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram