ГоловнаПолітика

Рада зробила вихідним католицьке Різдво, а 2 травня - робочим днем

Майже третина релігійних громад святкують народження Христа 25 грудня.

Рада зробила вихідним католицьке Різдво, а 2 травня - робочим днем
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла закон, який зробив 25 грудня офіційним святковим днем і вихідним і скасував вихідний 2 травня.

"За" прийняття проекту закону №5496 віддали свої голоси 238 депутатів.

Спочатку в документі не пропонували робити робочим днем 2 травня, але таку пропозицію вніс спікер Андрій Парубій. Спершу ця правка не набрала необхідної кількості голосів - виступила проти Радикальна партія. Після цього спікер поставив на голосування проект закону в первісному вигляді, проте його теж не прийняли - кілька депутатів обурилися, що в Україні побільшало вихідних. Знадобилося рейтингове голосування за два варіанти, але обидва набрали трохи більше ніж 200 голосів. Після тривалого обговорення голова Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що його фракція згідна на скасування вихідного 2 травня. У результаті закон прийняли.

Зміни внесено до Кодексу законів про працю. 1 травня перейменовано на День праці і залишиться вихідним.

"Близько 23 172 діючих релігійних православних, греко-католицьких і деяких інших християнських громад відзначають Різдво Христове 7 січня за Юліанським календарем. Водночас сьогодні в Україні налічується близько 11 000 релігійних католицьких і протестантських громад, що становить близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Різдво святкують двічі, 25 грудня і 7 січня, Білорусь, Молдова, Ліван і Албанія.

Нагадаємо, два роки тому секретар РНБО Олександр Турчинов виступив з ідеєю перенести святкування Різдва в Україні з 7 січня на 25 грудня. Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) такий крок підтримав. Президент Петро Порошенко вважав, що не має права вирішувати, коли в Україні має святкуватися Різдво Христове, але назвав мудрим святкувати його двічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram