ГоловнаПолітика

Контактна група щодо Донбасу завершила засідання в Мінську

У фокусі уваги групи - блок питань безпеки.

Контактна група щодо Донбасу завершила засідання в Мінську

У Мінську завершилося чергове засідання Тристоронньої контактної групи із врегулюванню ситуації на Донбасі.

Про це повідомила у Фейсбуці прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

У фокусі уваги групи - блок питань безпеки: ситуація залишається тривожною і нестабільною. Лише за останній час з використанням забороненої зброї були обстріляні населені пункти Гранітне, Зайцеве, Мар'їнка, Водяне, Широкине, Авдіївка та Трьохізбенка. Особливе занепокоєння спричиняють обстріли об'єктів цивільної інфраструктури, зокрема, зафіксовані СММ ОБСЄ випадки обстрілів Донецької фільтрувальної станції, наслідки яких можуть призвести до гуманітарної та екологічної катастроф", - написала Оліфер.

Контактна група підтверджує свою повну прихильність до перемир'я, яке було оголошено у зв'язку з початком навчального року та виконання додаткових заходів, спрямованих на забезпечення сталого безтермінового припинення вогню.

"Зокрема, мова йде про домовленості: не проводити обстрілів і наступів на Донецьку фільтрувальну станцію; провести роботи з розмінування в районі цієї станції і доріг, що ведуть до неї; надати гарантії безпеки для працівників станції, ремонтних бригад і персоналу СММ ОБСЄ", - підкреслила Оліфер.

У гуманітарній підгрупі триває робота щодо питання звільнення заручників.

"На порядку денному політичної підгрупи українська сторона порушила питання про скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих ватажками ОРДЛО; повернення без будь-яких умов захопленої української державної і приватної власності на окупованій території; відмову від рублевої зони та встановлення псевдокордону на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Також ми наполягаємо на створенні спеціальної робочої підгрупи з повернення під контроль України неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону", - зазначила прес-секретар.

Також Україна наполягає на наданні спостерігачам ОБСЄ повного доступу до всієї території ОРДЛО і розблокування роботи контрольно-пропускного пункту "Золоте", запуск якого був узгоджений лідерами країн "Нормандської четвірки" більш ніж рік тому.

"Українська сторона зацікавлена в продовженні конструктивної роботи Тристоронньої контактної групи у форматі, встановленому нормандською четвіркою - Україна - ОБСЄ - РФ", - зазначила Оліфер.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін пообіцяв вплинути на бойовиків "ДНР" і "ЛНР" з метою звільнення заручників на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram