ГоловнаПолітика

Комітет Ради врахував 238 поправок до законопроекту про реінтеграцію Донбасу

Комітет наразі не завершив роботу над документом і не рекомендував Раді ухвалити його у другому читанні.

Комітет Ради врахував 238 поправок до законопроекту про реінтеграцію Донбасу
Фото: capital.ua

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони врахував 238 поправок з 661, внесеної до другого читання, до законопроекту №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях".

Таке рішення ухвалили на засіданні комітету в середу.

Зокрема, Комітет врахував поправку, згідно з якою факт остаточного виведення російських військ і збройних формувань з території Донбасу встановлюють міністр оборони і міністр внутрішніх справ шляхом внесення подання президентові для підписання відповідного указу. Включення в текст закону цієї поправки фракція "Народний фронт" називала умовою свого голосування в першому читанні.

Також комітет буде рекомендувати Раді покласти контроль над порядком в'їзду/виїзду осіб на об'єднаний оперативний штаб, як це і було ухвалено в першому читанні, однак переміщення товарів на тимчасово окупованих територіях залишити виключною прерогативою Кабінету міністрів.

Комітет також вирішив включити в преамбулу і одну зі статей документа згадки анексованого Росією Криму та доповнити преамбулу посиланням на дату окупації (конкретно дата не вказується, але відсилає до іншого закону, в якому вона визначена - 20 лютого 2014 року). Водночас комітет відхилив поправки, які повертають в законопроект згадки про досягнуті у Мінську домовленості, а також поправки, що передбачають розрив дипломатичних відносин з Росією.

Водночас комітет не завершив роботу над документом і не ухвалював рішення рекомендувати парламенту прийняти його у другому читанні.

Робочій групі доручено доопрацювати ст. 10 закону, формулювання якої спричинили дискусії серед членів комітету. Поправки та інші статті були узгоджені і проголосовані.

Комітет проведе ще одне засідання, на якому має узгодити редакцію ст. 10 і рекомендувати Раді ухвалити законопроект в цілому.

Нагадаємо, представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що у комітет з нацбезпеки надійшло понад 2 тисячі поправок до законопроекту про реінтеграцію Донбасу.

6 жовтня Верховна Рада 233 голосами ухвалила цей законопроект.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram