ГоловнаПолітика

НАБУ закликало Порошенка не підписувати судову реформу

Новий закон може паралізувати систему правосуддя України.

НАБУ закликало Порошенка не підписувати судову реформу
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро України закликало президента Петра Порошенка не підписувати законопроект №6232 про внесення змін у Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс і Кодекс адміністративного судочинства.

На сайті Бюро йдеться, що він може спричинити колапс у роботі органів досудового розслідування і паралізувати систему правосуддя України.

Стурбованість НАБУ пов'язана зі зміною статті 219 КПК України, згідно з якою терміни досудового розслідування будуть відраховуватися з моменту внесення відомостей у Єдиний реєстр, а слідчий буде зобов'язаний закрити справу в разі завершення встановлених термінів, навіть якщо злочин не розкрито. Після завершення терміну досудового розслідування притягнути злочинця до кримінальної відповідальності буде неможливо.

Крім того, законопроект передбачає, що дозволи на застосування заходів забезпечення кримінального провадження можна отримувати тільки в межах територіальної юрисдикції суду, де розташовано орган досудового розслідування. Це створить величезне навантаження на окремі судові органи.

Законопроект також ускладнює отримання дозволів на обшук і призначення експертиз.

"НАБУ закликає президента України ні в якому разі не підписувати закон України №6232 в поточній редакції. Зміни в КПК повинні бути доопрацьовані після проведення відповідних консультацій з усіма суб'єктами кримінального процесу. Національне бюро також звернулося до голови комітету ВР України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності з проханням невідкладно ініціювати питання про внесення змін до перехідних положень КПК України, а саме - про виключення обмеження у вигляді двох років розслідування органами прокуратури кримінальних проваджень, підслідних НАБУ, що дозволить прокурорам завершити їх розслідування, розпочаті до грудня 2015 року, а Національному бюро - продовжувати ефективно виконувати свою роботу", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що судова реформа була прийнята Верховною Радою 3 жовтня. 30 жовтня документ передали на підпис президентові Петру Порошенку, який має 15 днів, щоб схвалити його або ветувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram