ГоловнаПолітика

Європарламент підтримав створення трастового фонду для України, Грузії і Молдови

Запропоновано створити особливу модель для країн, які мають угоди про асоціацію з ЄС і досягли прогресу в проведенні реформ.

Європарламент підтримав створення трастового фонду для України, Грузії і Молдови
Фото: belta.by

Європейський парламент проголосував за рекомендації саміту "Східного партнерства" створити для України, Молдови і Грузії модель "Східне партнерство плюс".

За проголосували 519 депутатів Європарламенту, проти - 114, утрималися 47, передає УНІАН.

У доповіді ЄП запропоновано створити модель для країн, які мають угоди про асоціацію з ЄС і досягли значного прогресу в проведенні реформ, що, "врешті-решті, може призвести до приєднання до Митного союзу, Енергетичного союзу, Союзу цифрових технологій і Шенгенської зони, подальшого доступу до внутрішнього ринку ЄС, інтеграції в транспортну інфраструктуру, партнерства в індустріальній сфері, збільшення участі в програмах ЄС та агентствах, а також дозволить скасувати роумінг".

Запропоновано заснувати для України, Грузії і Молдови трастовий фонд, який міг би зосередитися на приватних і державних інвестиціях у соціально-економічну інфраструктуру, при цьому забезпечивши "ретельну перевірку" використання коштів, щоб запобігти зловживанням.

Документ наголошує на важливості підтримки "єдності дій серед держав-членів ЄС у збереженні колективного тиску на Росію, чия військова присутність у регіоні останнім часом зростає, зокрема шляхом посилення конкретних обмежувальних заходів для вирішення конфлікту на сході України шляхом повного виконання Мінських домовленостей", а підтримки моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі.

Обмежувальні заходи пропонують також і для вирішення конфлікту між РФ і Грузією, відновлення повного суверенітету України в Криму, Грузії - на окупованих територіях Абхазії і Південної Осетії, Молдови - в Придністров'ї.

У доповіді констатують, що участь Білорусі у військових навчаннях із Росією "Захід-2017", які були спрямовані проти Євросоюзу, є "неприйнятною".

Наголошено, що "Східне партнерство" має на меті створити необхідні умови для тіснішої політичної асоціації та економічної інтеграції і що угоди про асоціацію з Грузією, Молдовою і Україною не є кінцевою метою у відносинах з ЄС.

"Ще раз визнати європейські устремління цих країн; зазначити, що, відповідно до ст.49 Євросоюзу і відповідно до Римської декларації від 25 березня 2017 року, будь-яка європейська держава може подати заявку на членство в ЄС за умови дотримання Копенгагенських критеріїв і принципів демократії, якщо вона поважає основні свободи і права людини, в тому числі права меншин, і підтримує верховенство права; наполегливо закликати держави-члени у зв'язку з цим прийняти амбітну декларацію на саміт 2017 року, в якій визначаються відповідні довгострокові цілі", - наголошено в документі.

Нагадаємо, в жовтні стало відомо, що в декларації листопадового саміту "Східного партнерства" немає згадки про "план Маршалла для України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram