ГоловнаПолітика

"Газпром" подав апеляцію на рішення Стокгольмського суду щодо спору з "Нафтогазом"

Вердикт зобов'язує узгодити контракт з ринковими умовами.

"Газпром" подав апеляцію на рішення Стокгольмського суду щодо спору з "Нафтогазом"
Фото: EPA/UPG

"Газпром" 7 листопада подав до апеляційного суду округу 356 Свеа (Швеція) заяву про оскарження проміжного (окремого) рішення арбітражу Стокгольма за позовом щодо контракту на постачання газу від 19 січня 2009 року і його часткове скасування.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на звіт "Газпрому".

Проміжне рішення ухвалили 31 травня. Остаточне рішення у справі мають оголосити щонайпізніше 30 грудня 2017 року, повідомив "Газпром".

"Газпром" повідомляє також, що остаточне рішення і щодо спору за контрактом на транзит газу між сторонами Стокгольмський арбітраж винесе щонайпізніше 28 лютого 2018 року.

Про намір подати апеляцію на рішення суду повідомив наприкінці червня голова "Газпрому" Олексій Міллер.

Претензії "Нафтогазу" до "Газпрому" щодо транзитного контракту становлять $12,3 млрд у частині недопостачання і недоплати за послуги транзиту через ГТС України у 2009-2016 роках. НАК хоче узгодити цей контракт з європейським антимонопольним і енергетичним законодавством, зобов'язати "Газпром" надавати шипер-коди.

За даними української сторони, суд задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд ціни з урахуванням ринкових умов з квітня 2014 року. Арбітраж зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" з принципом "бери або плати", скасував заборону на реекспорт Україною газу. При цьому "Нафтогазу" належить компенсація через переплати за газ у четвертому кварталі 2014 року і у 2015 році. Водночас "Газпром" зможе отримати доплату за постачання газу в другому кварталі 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram