ГоловнаПолітика

Громадська рада доброчесності назвала результат конкурсу у Верховний Суд несправедливим

"Переможцями стали судді, які забороняли мирні зібрання в часи Майдану, грубо порушували основоположні права людини".

Громадська рада доброчесності назвала результат конкурсу у Верховний Суд несправедливим
Фото: 24tv.ua

Громадська рада доброчесності вважає результат конкурсу у Верховний Суд несправедливим і таким, що не не відповідає очікуваннями суспільства з очищення та оновлення суддівського корпусу.

Про це йдеться у зверненні ГР до Президента, опублікованому на сайті ради.

В офіційній заяві Громадська рада нагадала, що неодноразово звертала увагу глави держави, що, на її думку, "кожен четвертий із переможців конкурсу не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики, про що свідчать конкретні факти, які ми оприлюднили у своїх висновках".

"Ми вкрай стурбовані, що переможцями стали судді, які забороняли мирні зібрання в часи Майдану, грубо порушували основоположні права людини, що зафіксовано Європейським судом з прав людини, вказували неправдиву інформацію в декларації доброчесності, не могли пояснити свої статки, які очевидно не збігаються з їхніми доходами, виносили політично мотивовані рішення, які сприяли ухиленню від відповідальності "суддів Майдану"тощо", - йдеться в заяві.

Тому Громадська рада доброчесності вимагає "припинити в публічних виступах президента вводити суспільство в оману щодо того, що на конкурсі у Верховний Суд була максимально врахована позиція громадськості".

"Ми категорично не згодні з твердженням про те, що позиція громадськості була "максимально врахована". Ба більше, суспільству досі обґрунтовано не пояснили, чому висновки про невідповідність критеріям доброчесності кандидатів були відхилені. Справжні мотиви відхилення висновків рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України приховані, а ті, що опубліковані, не просто не переконливі, а викликають обурення. У нас виникає стійке враження, що нас використовували для легітимізації потрібного результату в очах суспільства", - заявили в раді.

Нагадаємо, 11 листопада Президент Петро Порошенко призначив 113 суддів нового Верховного Суду.

27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду. Серед 120 переможців 30 кандидатур були ветовані Громадською радою доброчесності як такі, що не відповідають критеріям професійної етики та доброчесності.

Загалом Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка складала список переможців конкурсу у Верховний Суд, проігнорувала 76 негативних висновків Громадської ради доброчесності.

29 вересня Вища рада правосуддя рекомендувала президентові призначити суддями нового Верховного Суду 111 зі 120 переможців конкурсу. Двох переможців конкурсу ВРП забракувала.

4 жовтня Порошенко дорікнув Громадській раді доброчесності у зрадофільстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram