ГоловнаПолітика

У Кличка закликали Верховну Раду ухвалити пакет законопроектів щодо поводження зі сміттям

Проекти законів спрямовані на те, щоб зробити захоронення побутових відходів економічно невигідним.

У Кличка закликали Верховну Раду ухвалити пакет законопроектів щодо поводження зі сміттям
Фото: 112.ua

Верховна Рада має ухвалити на цьому тижні пакет законопроектів, які сприяють створенню галузі утилізації і переробки побутових відходів. Про це заявив народний депутат від "УДАРу", радник мера Києва Дмитро Білоцерківець.

Він зазначив, що зараз жодне місто в Україні не застраховане від ситуації, яка склалася через сміття у Львові. "На кожне місто потенційно може чекати така ж ситуація, яка відбулася у Львові. І це - не проблема одного міста, а комплексна проблема всіх міст в країні", - зазначив Білоцерківець.

За його словами, якщо в розвинених країнах люди за вивіз і переробку сміття сплачують значні суми, то в Україні, як правило, місцева влада не хоче перекладати цей тягар на плечі мешканців. Тому тариф на вивезення сміття дуже низький, що зі свого боку не приваблює інвесторів, які займаються переробкою і сортуванням сміття.

Білоцерківець зазначив, що на розгляд парламенту очікують три проекти законів, ухвалення яких могло б зрушити ситуацію з мертвої точки.

Білоцерківець зазначив, що зараз той тариф, який, наприклад, платять кияни, покриває тільки вивезення сміття на полігон. А про його переробку вже не йдеться. Тому, додав народний депутат, проекти законів спрямовані на те, щоб зробити захоронення побутових відходів економічно невигідним. "На сьогодні захоронювати відходи набагато дешевше, ніж їх переробляти. І наше завдання - зробити так, щоб захоронення відходів було не дешевше від переробки, з подальшим поступовим підвищенням вартості поховання", - додав "ударівець".

Крім того, зазначив нардеп, пропонується запровадити так званий екологічний податок на виробництво та імпорт упаковки і товарів в упаковці. Дмитро Білоцерковець підкреслив, що такий податок стимулюватиме зменшення обсягів упаковки. Крім того, ці кошти будуть направлятися на переробку побутових відходів, стимулювати запуск переробної галузі. "У розвинених країнах виробники працюють за принципом розширеної відповідальності - відповідальність за повний цикл "життя" упаковки, що використовується. Тільки в Україні такої відповідальності немає", - додав народний депутат.

Білоцерківець впевнений, що встановлення принципу "розширеної відповідальності" змусить виробників використовувати екологічнішу упаковку, яка підлягає повторному використанню або утилізації. "Це дозволить взагалі зменшити кількість упаковки. Якщо ми не будемо застосовувати економічні стимули, то бізнес не буде зацікавлений переробляти свою упаковку, оскільки її дешевше захоронити", - переконаний Дмитро Білоцерківець.

Покупці також будуть зацікавлені у зменшенні споживання товарів у значній кількості упаковки, впевнений нардеп. "Тому, фактично, коли ми будемо купувати товар в упаковці, ми будемо платити за його утилізацію", - сказав "ударівець".

Дмитро Білоцерковець також підкреслив, що зараз столична влада вибрала сучасну технологію поводження зі сміттям, яка дозволяє максимально скоротити кількість сміття, яке буде відправлятися на захоронення. Зокрема, мова йде про механіко-біологічну переробку, яка передбачає сортування сміття. "Таким чином лише 10-20 відсотків сміття, яке термічно оброблене і екологічно нешкідливе, буде захоронюватися на спеціально створених полігонах. Решта піде на вторинну переробку", - додав народний депутат.

Крім того, підкреслив Білоцерківець, така переробка дозволить отримати значну кількість біогазу, який використовують для виробництва тепла та електрики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram