ГоловнаПолітика

Сенцова помістили в штрафний ізолятор колонії на Ямалі (оновлено)

У колонії його відвідав адвокат Дмитро Дінзе.

Українського режисера Олега Сенцова, який відбуває тюремний термін в Росії, помістили в штрафний ізолятор колонії на Ямалі.

Про це повідомила "Медіазона" з посиланням на телеграм-сторінку керівника міжнародної правозахисної групи "Агора" Павла Чікова.

За його словами, Сенцова в колонії відвідав його адвокат Дмитро Дінзе.

"Олег після етапування в колонію загримів у ШІЗО. Здоровий, передавав усім привіт!" - розповів Чіков.

Оновлення. Сенцова направили в штрафний ізолятор у виправній колонії №8 у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу Росії через призначене раніше покарання, повідомив Радіо Свобода адвокат Сенцова Дмитро Дінзе.

За його словами, переведення Сенцова з Якутська пов'язане з "громадською активністю та його підтримкою" в Якутії. Рішення про переведення керівництво ФСВП ухвалило 21 липня, проте етап почався через півтора місяця, заявив адвокат.

"Перевели, оскільки вважають, що йде громадська активність в Якутії, пов'язана з його підтримкою. І керівництво ФСВП 21 липня ухвалило рішення про переведення його в Салехард, у виправну колонію №8, "Білий ведмідь". Наказ віддали 21 липня, і лише через півтора місяця вирішили перевести саме у зв'язку з активною підтримкою на всіх фронтах, і з активними діями на підтримку. За все, що відбувалося в Якутії, пов'язане з ним, його за це карали. Садили кілька разів у ШІЗО (штрафний ізолятор, - ред.)", - розповів Дмитро Дінзе.

Зараз, за словами адвоката, Олег Сенцов вже покинув штрафний ізолятор і перебуває в загоні. В його бараці 60 осіб. Колонія, за словами адвоката, відрізняється суворим виконанням правил внутрішнього розпорядку. Основне виробництво в колонії - обробка каменю та виготовлення кам'яних виробів. Але крім цього, є робота в бібліотеці, театрі і місцевій кіностудії. Керівництво колонії запропонувало йому роботу, пов'язану з роботою театру і кіно, але він відмовився, повідомив Дмитро Дінзе.

"Олег... дуже сильно схуд. В Якутії і зараз - це дві різні людини. Дуже втомився від етапу, і у нього немає запасів продуктів. Хоча харчування в колонії нормальне, на відміну від 15 інших північних колоній забезпечується добре", - повідомив адвокат.

Нагадаємо, Сенцова етапували з колонії в Якутську в СІЗО-1 Іркутська 9 вересня. Пізніше повідомлялося, що Сенцова етапували з Іркутська в Челябінськ. Проте в Челябінському слідчому ізоляторі спростували інформацію про перевезення в установу Сенцова.

Раніше Олег Сенцов у листі розповів правозахисникам, що його етапують в Лабитнангі. За словами Сенцова, за час етапу він побував у кількох "названих страшними" пенітенціарних установах Іркутська, Омська і Кірова. Жодних заходів фізичного впливу, а також приниження людської гідності за час етапування до нього не застосовували.

Нагадаємо, у 2015 році Сенцова засудили до 20 років колонії за звинуваченням у тероризмі. За версією слідства, він створив у Криму спільноту, яка влаштувала два напади і готувало ще два. Інший обвинувачений у справі, Олександр Кольченко, отримав 10 років колонії.

Сенцов відбував термін в Якутську, але на початку вересня його етапували в Іркустк. Потім повідомлялося, що Сенцова відвезли в Челябінськ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram