ГоловнаПолітика

ГПУ перевіряє причетність керівництва Мінфіну до злочинів Януковича

Міністр фінансів Данилюк у 2010-2015 роках очолював Координаційний центр із запровадження економічних реформ при АП.

ГПУ перевіряє причетність керівництва Мінфіну до злочинів Януковича
Фото: Сергей Нужненко

Генеральна прокуратура перевіряє причетність міністра фінансів Олександра Данилюка, заступника міністра Юрія Буци і держсекретаря Євгена Капінуса до злочинів колишнього президента Віктора Януковича.

Про це йдеться в ухвалі Шевченківського райсуду Києва від 27 жовтня.

"Учасниками злочинної організації (Януковича і його оточення) протягом січня 2010 року - лютого 2014 років здійснювалися злочини з незаконного заволодіння грошовими коштами в різних галузях економіки, а саме: в банківській сфері, у сфері паливно-енергетичного комплексу, під час випуску і купівлі-продажу ОВДП та інше. Загальна сума збитків, завданих діяльністю злочинної організації, становить понад 18 млрд гривень", - йдеться в судових матеріалах.

Згідно з указом Януковича від 2 липня 2010 року, було створено Координаційний центр з упровадження економічних реформ як консультативно-дорадчий орган при президенті.

Зараз у ГПУ виникла потреба перевірити версію можливої причетності посадовців зазначеного координаційного центру до злочинів, скоєних Януковичем і його оточенням.

Міністр фінансів Данилюк у 2010-2015 роках очолював Координаційний центр із запровадження економічних реформ при Адміністрації президента, тоді як його заступники Буца, Марченко і держсекретар Мінфіну Капінус були працівниками центру.

ГПУ уточнює, що йдеться про тих працівниках центру, які згодом заснували благодійні організації "Центр реформ" і "Благодійний фонд "Центр вільної економіки імені Кахи Бендукідзе". Згідно з даними єдиного реєстру юросіб і фізосіб-підприємців, засновниками Центру реформ є Олександр Данилюк, Євген Капінус, Юрій Буца, Яна Бугримова, Наталія Кириченко, Анна Руда і Олександр Саєнко. Засновниками Центру вільної економіки імені Кахи Бендукідзе є Данилюк спільно з Юлією Тичковською, Володимиром Федоріним і Міхеілом Саакашвілі.

27 жовтня суд дав слідчим дозвіл на тимчасовий доступ до документів ОТП Банку про рахунки обох центрів.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження про можливе ухилення від сплати податків Данилюком. Незважаючи на це, на початку листопада ДФС відновила податкову перевірку міністра фінансів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram