ГоловнаПолітика

Апеляцію на арешт казахстанської журналістки в Києві відклали

Судове засідання відбудеться 22 листопада. 

Апеляцію на арешт казахстанської журналістки в Києві відклали
Фото: Олександр Попенко/ Громадське

Апеляційний суд Києва відклав розгляд скарги на екстрадиційний арешт казахстанської опозиційної журналістки Жанари Ахмет.

Як повідомляє журналістка LB.ua, її навіть не доправили до суду. Розгляд за рішенням судді Ігоря Паленіка відкладено на 22 листопада.

Адвокат журналістки Владислав Грищенко наполягає, що подальше утримання її під вартою - незаконне.

"Ми бачимо чергове зловживання прокуратури тим, що Жанара Ахметова не доставлена до суду і залишена під вартою до розгляду апеляції. Рішенням Апеляційного суду Київської області була задоволена наша скарга від 8 листопада, в якій визнано, що тимчасовий арешт, під яким вона утримувалася, був незаконним. Цілковито задоволена наша скарга. Як мінімум, вона утримувалася незаконно вже 20 днів. Сьогодні суд мав можливість поставити крапку в цьому свавіллі. Ще понад 10 днів вона буде утримуватися незаконно. Проситимемо прокуратуру змінити запобіжний захід. Можливо прокуратура, ухвалить раніше рішення про те, що Ахметова не підлягає видачі в Республіку Казахстан, оскільки є багато підстав для відмови в екстрадиції", - заявив він.

Нагадаємо, Ахмет, що втекла з Казахстану через переслідування, затримали в Києві 22 жовтня. Зараз вона перебуває в ізоляторі тимчасового утримання в очікуванні рішення щодо екстрадиції.

Ахмет була змушена втікати до України з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині проти неї порушили кілька справ, які журналістка вважає політично мотивованими.

У Києві Ахмет разом з 9-річним сином живуть менш як рік і просять політичного притулку.

Затримання Ахмет - це вже третій подібний випадок останнім часом. 20 вересня в аеропорту "Київ" затримали громадянина Узбекистану, журналіста Нарзулло Охунжонова, а 14 жовтня в "Борисполі" - азербайджанського опозиційного журналіста Фікрата Гусейнова.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram