ГоловнаПолітика

Ніхто із суддів не підтвердив тиску під час розгляду справ учасників Майдану, - член ВРП

ВРП не притягувала до відповідальності майже нікого з суддів, які розглядали по одній справі учасників "Автомайдану".

Ніхто із суддів не підтвердив тиску під час розгляду справ учасників Майдану, - член ВРП
Фото: Макс Требухов

Пройде час, і судді зрозуміють, що найважливішою гарантією їх професійної діяльності є суддівська незалежність. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко.

Бойко написав чималу кількість висновків щодо діяльності суддів, які розглядали справи учасників Майдану, на знак незгоди з рішеннями своїх колег з ВРП, в яких вони відмовлялися залучити суддів до дисциплінарної відповідальності. На запитання, чому не вдалося переконати членів ВРП, Бойко відповів:

"По-перше, мабуть, під час ухвалення рішення щодо того чи іншого судді колеги-судді оцінюють всі обставини, пов'язані з притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, з огляду на власний досвід і відповідні професійні стереотипи. Мовляв, чи зміг би я в таких умовах в повній мірі діяти інакше. Цілком зрозуміло, що вплив на судову систему (за часів колишньої влади – LB.ua) був, і він був активним.

По-друге, колеги сформували такий підхід: якщо суддею допущені певні процесуальні порушення в межах розгляду однієї судової справи (для прикладу про адміністративне правопорушення, чи обмеження права на мирні зібрання), то як правило ВРП вважала, що це не є підставою для звільнення судді і необхідно брати до уваги інші обставини (дані, що характеризують суддю, наслідки, що настали внаслідок цих порушень тощо). Мабуть, ви звернули увагу, що рада за висновками ТСК не притягнула до дисциплінарної відповідальності майже нікого із суддів, що розглядали по одній справі про адміністративні правопорушення учасників «Автомайдану».

"Якщо суддя допустив одне порушення, колеги керувалися принципом, мовляв, з ким не буває. Думаю, що за цим приховувалась та обставина, що колеги не змогли визнати, що судові рішення у справах учасників "Автомайдану" і "Євромайдану" ухвалювались під впливом. На момент розгляду цих дисциплінарних справ ми не мали формальних підстав зробити такий висновок (немає жодного завершеного кримінального провадження, в якому б була встановлена ця обставина). Хоча така "скоординованість" у застосуванні однакового підходу різних суддів в різних судах, як на мене, - не випадкова. У 90% випадків судді позбавляли учасників "Автомайдану" права керування транспортними засобами, а не застосовували інші адміністративні стягнення. Тому напевно є підстави стверджувати, що судді діяли однотипно. І ця однотипність не випадкова", - вважає Бойко.

Водночас, за словами члена ВРП, жоден суддя не підтвердив на нього впливу.

"Під час засідання ВРП - ні. Навіть якщо ми прямо запитували про це окремих суддів. Хоча в кулуарах просочувалася інформація, що окремі голови судів скеровували розгляд цих справ", - сказав він.

"Я думаю, що пройде час, і судді зрозуміють, що найважливішою гарантією їх професійної діяльності є суддівська незалежність. Якщо суддя буде діяти компетентно й незалежно, це буде гарантією його успішної кар'єри", - додав Бойко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram