ГоловнаПолітика

Польща заборонила в'їзд В'ятровичу

"Демократична Польща зазвучала в унісон з авторитарною Росією".

Польща заборонила в'їзд В'ятровичу
Фото: dyvys.in

Міністерство закордонних справ Польщі заборонило в'їзд в країну директору Українського інституту національної пам'яті Володимиру В'ятровичу.

Про це пише dziennik.pl з посиланням на свої джерела.

Кілька днів тому глава польського МЗС Вітольд Ващиковський заявив, що Польща почала процедуру введення заборони на в'їзд щодо чиновника, який блокує ексгумацію польських жертв в Україні.

Польське видання підтверджує, що мова йде саме про В'ятровича. Однак оскільки список "персон нон грата" не публічний, то український історик зможе дізнатися про це тільки на кордоні.

Сам В'ятрович не робить з цього трагедії. "Вже кілька років є персоною нон грата в Росії. Зараз, кажуть, отримав заборону в'їзду в Польщу. Мене більше хвилює не обмеження власного пересування, а те, що демократична Польща зазвучала в унісон з авторитарною Росією", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, що В'ятрович став популярним, коли очолював архів СБУ при президентові Вікторі Ющенку. У 2014 році він очолив Інститут національної пам'яті. Вступаючи на посаду, своїм завданням визначив: посилення уваги суспільства до історії України, забезпечення всебічного вивчення етапів боротьби за відновлення державності України у XX столітті та здійснення заходів з увічнення пам'яті учасників національно-визвольної боротьби, жертв голодоморів та політичних репресій.

У Польщі він має негативну репутацію через ставлення до УПА і Волинської трагедії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram