ГоловнаПолітика

Кабмін підвищив стипендії на 18% (оновлено)

"Усі стипендії в країні - і соціальні, і академічні - будуть підвищені".

Кабмін підвищив стипендії на 18% (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Кабінет Міністрів вирішив підвищити стипендії студентам ВНЗ на 18% із листопада.

Про це сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду.

"Повідомляю, що з 1 листопада всі стипендії в країні - і соціальні, і академічні - будуть підвищені. Підвищення буде в обсязі 18%", - наголосив Гройсман.

Він також подякував міністерствам економіки, фінансів і освіти за те, що вдалося знайти консенсус у цьому складному питанні.

Оновлення. Міністерство освіти і науки на своєму сайті оприлюднило розмір нових стипендій.Для студентів ПТУ стипендія становитиме 490 гривень, для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються на молодшого спеціаліста або бакалавра звичайна - 980 гривень, підвищена - 1250 гривень.

Для студентів вузів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються на бакалавра, спеціаліста або магістра звичайна - 1300 гривень, підвищена - 1660 гривень.

Зміни також стосуються соціальних стипендій.

Для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також тих, хто залишився без батьків в період навчання у віці 18-23 років, в ПТУ - 1180 гривень, в вузах - 2360 гривень.

Для інших осіб, які мають відповідні пільги, в ПТУ - 450 гривень, в вузах  I-II акредитації 890 гривень, у вузах III-IV акредитації, наукових установах - 1180 гривень.

Академічна стипендія Президента України для учнів ПТУ становитиме 1420 гривень, для студентів вузів  I-II рівня акредитації - 2130 гривень, для студентів вузів III-IV рівня акредитації, наукових установ - 2720 гривень.

Іменні та академічні стипендії Кабміну для учнів ПТУ підвищено до 1180 гривень, для студентів вузів I-II рівня акредитації - до 1900 гривень, для студентів вузів III-IV рівня акредитації, наукових установ - до 2480 гривень.

Стипендія Президента України учасникам міжнародних учнівських олімпіад становитиме 2600 гривень, призерам - 2950 гривень.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів пропонувало 2018 року зменшити кількість одержувачів академічних стипендій (її отримують студенти-бюджетники без "трійок") до 25%, а до 2020 року - до 15%. На сьогодні академічні стипендії отримують 40-45% студентів.

Цю ініціативу відхилили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram