ГоловнаПолітика

У Конгрес США внесено проект постанови до 85-річчя Голодомору в Україні

Пам'ять жертв голодоморів в Україні вшановують у четверту суботу листопада.

У Конгрес США внесено проект постанови до 85-річчя Голодомору в Україні
Фото: betterworldcampaign.org

Група американських конгресменів подала проект постанови Конгресу до 85-ї річниці геноциду українців - Голодомору 1932-1933, передає Голос Америки.

Серед його авторів - відомі своєю підтримкою України конгресмени Енді Гарріс, Марсі Каптур, Браян Фіцпатрік і Сендер Левін.

"Ми зі скорботою вшановуємо пам'ять мільйонів українців, які втратили життя через геноцид-Голодомор, і ми прагнемо донести правду", - зазначили конгресмени.

У постанові вказано, що радянський уряд навмисне конфіскував урожай зерна і заморив голодом мільйони українців.

"Радянський диктатор Сталін наказав закрити кордони України, щоб ніхто не зміг уникнути голоду, і щоб міжнародна допомога, яка могла б полегшити страждання, не потрапила на цю територію... Від 7 до 10 мільйонів українців стали жертвами спроб сталінського тоталітаризму зламати опір комуністичної окупації", - йдеться в проекті документа.

Постанова засуджує злочини радянського режиму, закликає поширювати інформацію про Голодомор, висловлює підтримку зусиль народу України з розвитку демократії, вільних ринків, поваги до прав людини.

У тексті проекту постанови наводяться основні факти з дослідження Голодомору в США.

Зокрема, у травні 1934 року колишній конгресмен Гамільтон Фіш вніс проект постанови Конгресу про засудження колишнього радянського уряду за знищення українського народу.

У грудні 1985 року була створена Комісія з питань голоду в Україні для того, щоб збільшити обізнаність про Голодомор. Висновок Комісії зазначав, що жертв Голодомору було "заморено штучно створеним голодом" і "Сталін і його оточення вчинили геноцид проти українського народу в 1932-1933 роках".

У 2006 році з дозволу Конгресу у Вашингтоні була розпочата робота над пам'ятником жертвам Голодомору. Його відкрили 2015 року, інформує проект постанови.

Нагадаємо, в грудні 2016 року Верховна Рада звернулася до демократичних держав з проханням визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні актом геноциду проти українського народу.

22 травня вперше в історії США сенат штату Вашингтон ухвалив резолюцію, в якій Голодомор визнано геноцидом українців.

День пам'яті жертв голодоморів - пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram