ГоловнаПолітика

НАБУ приходило з обшуками до Омеляна

Міністра підозрюють у незаконному збагаченні.

НАБУ приходило з обшуками до Омеляна
Владимир Омелян
Фото: Макс Требухов

Національне антикорупційне бюро в п'ятницю, 3 листопада, провело обшуки в міністра інфраструктури Володимира Омеляна у справі про незаконне збагачення.

Про це повідомляють у фейсбуці бюро.

"3 листопада детективи НАБУ проводили слідчі дії в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в травні 2017 року за фактом можливого незаконного збагачення і можливого декларування недостовірних даних одним із членів Кабінету Міністрів України. Про підозру в цьому кримінальному провадженні поки що нікого не повідомляли. Досудове розслідування триває", - сказано в повідомленні.

У НАБУ також прокоментували інформацію про те, що готували повідомлення про підозру першому заступнику міністра юстиції Наталії Севостьяновій.

"Щодо інформації про нібито підготовку повідомлення про підозру першому заступнику міністра юстиції відзначаємо, що вона не відповідає дійсності. Вкотре підкреслюємо, що внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не може бути підставою для звинувачень особи у вчиненні правопорушення. Згідно з чинним законодавством України, особа вважається невинуватою до моменту набуття чинності обвинувального вироку суду щодо нього", - йдеться в коментарі.

Нагадаємо, в жовтні з визначення суду в реєстрі стало відомо, що НАБУ з 26 травня розслідує кримінальне провадження за фактом декларування недостовірної інформації (ст. 366-1 КК) і незаконного збагачення (ч. 3 ст. 368-2 УК) міністром інфраструктури Володимиром Омеляном.

Під час слідства детективи встановили, що з 10 грудня 2016 року Омелян з дружиною і сином переїхали в будинок вартістю 7 млн гривень, який з 27 вересня 2016 року належить двоюрідній племінниці дружини міністра. Державній фіскальній службі не відомо про доходи племінниці, які б дозволили їй придбати такий будинок. Окрім того, було встановлено, що в 2009-2011 роках матір цієї жінки видавала Омеляну право користування автомобілем Lexus RX 350, що свідчить про їхні довірчі стосунки.

У декларації Омеляна за 2016 рік вказане інше місце проживання.

Також детективи встановили, що Омелян з 2015 року їздить на машині BMW X5 вартістю близько 1,59 млн гривень. Автомобіль належить його братові. При цьому міністр не вказав цей транспортний засіб у деклараціях за 2015 і 2016 роки.

Омелян з 1999 року працює на державній службі. У 2012-2016 роках він заробив 1,274 млн гривень, його дружина-підприємець - 2,321 млн гривень. При цьому вони разом змогли накопичити 160 тисяч доларів і 25 тисяч євро.

Племінниця, в будинку якої живе міністр, з 2012 року не проживає на території України. А її сім'я в особі батьків і брата з 2012-го по 2016 рік заробила 2,150 млн гривень. При цьому за цей самий період вони набули у власність п'ять об'єктів нерухомості і два автомобілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram