ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні Виборчий кодекс

Депутати підтримали відкриті списки.

Рада прийняла в першому читанні Виборчий кодекс
Фото: capital.ua

Верховна Рада на своєму засіданні у вівторок прийняла в першому читанні проект Виборчого кодексу авторства Андрія Парубія, Олександра Черненка і Леоніда Ємця (законопроект №3112-1).

За нього проголосувала мінімально необхідна кількість народних депутатів - 226 осіб.

Кодекс об'єднає в собі положення п'яти законів: про вибори президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про державний реєстр виборців.

Цей кодекс було розроблено на базі проекту, підготовленого робочою групою під керівництвом Юрія Ключковського та зареєстрованого ще в березні 2010 року. Тоді над кодексом працювали провідні фахівці з виборчого законодавства, документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

У виборчому кодексі передбачено відкриті списки на парламентських і місцевих виборах, зниження прохідного бар'єру до 3%, врегульовано питання обрання депутатів від АР Крим, гендерні квоти на рівні 40%, вибори мерів міст у два тури, врегульовано питання передвиборної агітації.

Нагадаємо, що зараз в Україні чинна змішана пропорційно-мажоритарна система: 225 депутатів обирають у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками від політичних партій, які набрали 5% або більше голосів; ще 225 депутатів обирають за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних округах. Через збройну агресію Росії Автономна Республіка Крим, Севастополь і окремі райони Донецької і Луганської областей не представлені мажоритарниками в парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram