ГоловнаПолітика

У "справі Мартиненка" з'явилися нові підозрювані

Підозри, зокрема, оголошено двом громадянам Австрії.

У "справі Мартиненка" з'явилися нові підозрювані
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру громадянину України і двом громадянам Австрії в причетності до розкрадання державних коштів під час закупівлі уранового концентрату державним підприємством "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". Це кримінальне провадження відоме як "справа Мартиненка".

Таким чином загальна кількість підозрюваних у цьому провадженні зросла до 8 осіб, повідомляють на сайті бюро.

Зокрема, про підозру повідомлено двом громадянам Австрії - генеральному директору і директору австрійської компанії-посередника Steuermann, яка, за даними слідства, підконтрольна Миколі Мартиненку (він також має статус підозрюваного). Посадовим особам Steuermann інкримінують ч.1 ст.255 (створення злочинної організації), ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Генерального директора австрійського ТОВ також підозрюють згідно з ч.3 ст.209 КК України (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом). Повідомлення про підозру менеджерам Steuermann вручено в Австрії в рамках надання міжнародної правової допомоги.

Третій підозрюваний - громадянин України - є керівником низки компаній, які систематично вигравали тендери ДП "СхідГЗК", ДП "НАЕК "Енергоатом", ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", і одночасно є главою іноземних підприємств, задіяних у схемі відмивання коштів. Про підозрі у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.255 і ч.5 ст.191 КК України, йому повідомлено в Латвії.

Нагадаємо, 20 квітня НАБУ затримало колишнього нардепа Миколу Мартиненка. Йому і ще кільком особам інкриміновано виведення 17,2 млн доларів із держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". Справа стосується постачання 601 тонни уранового концентрату на ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". За даними НАБУ, казахстанський постачальник продав сировину посереднику - австрійській компанії Steuermann - за 57,47 млн доларів, а СхідГЗК потім викупив його за 74,75 млн доларів. Steuermann пов'язана з Мартиненком.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила суд заарештувати Мартиненка на два місяці з можливістю виходу під заставу 300 млн гривень, але суд відпустив його на поруки.

СхідГЗК - найбільше в Європі урановидобувне підприємство, єдине в Україні, яке забезпечує видобуток природного урану і виробництво уранового оксидного концентрату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram