ГоловнаПолітика

У центрі Львова влаштували облаву на призовників

Силовики намагалися прорватися до нічного клубу.

У центрі Львова влаштували облаву на призовників
Архив
Фото: Макс Левин

У ніч з п'ятниці на суботу військові з поліцією влаштували облаву на людей призовного віку у Львові студентів.

За повідомленнями очевидців, близько опівночі 4 листопада біля 20 військових і кілька поліцейських заблокували популярний серед молоді провулок Крива Липа і почали перевірку документів, пише ZAXID.NET.

Першою про це в Facebook повідомила студентка Софія Галан, яка була в той момент на місці подій. "Проїзд Крива Липа перекрили військові. Перевіряють документи у всіх хлопців призовного віку. Відпускають тільки тих, хто має документи або студентський за умови, що денна форма навчання. Частина військових з поліцією намагалися прорватися до закладу Paradox", - написала вона.

У коментарі ZAXID.NET вона уточнила, що поліція і військові були в бронежилетах і з масками на обличчях.

"Сказали, що це у них якась операція (говорили якусь назву). На виході з Кривої Липи стояло 5-7 військових. Перевіряли студентів, питали, чи вчаться на денній формі. Після пред'явлення студентського відпускали", - розповіла Галан.

Також, за її словами, військові намагалися влаштувати перевірку і всередині нічного клубу Paradox.

Спікер Нацполіції Львівщини Світлана Добровольська спростувала участь поліції в цих подіях.

У той же час проведення нічної перевірки призовників в розмові з ZAXID.NET підтвердив керівник Західного регіонального медіа-центру Міноборони Олександр Поронюк.

"Якщо говорити юридичною мовою, то дозволено все, що не заборонено законом. Знаєте, військові виконують не свої особисті заходи, а заходи, що стосуються національної безпеки. Адже зараз проводиться призов до національної служби і багато добровільно прийшли і виконують свій обов'язок, а іншим треба дати для цього стимул. Тому, щоб вчасно провести захід, організовуються такі випадки для вручення повісток. Законодавством це, на жаль, не дуже врегульовано. Але можу сказати, що нікому наручники не одягали, нікого не лякали", - заявив Поронюк.

На інцидент також відреагувала адміністрація клубу Paradox, який розташований в провулку Крива Липа. Там відзначили, що під час закритої вечірки до них намагалися зайти військові і поліцейські, однак охорона закладу не пустила їх всередину.

"Вчора в нашому Paradox Party-Bar проводилася закрита вечірка наших київських друзів (DJ Natasha Rostova), під час якої до нас намагалися зайти військові і поліцейські, за їхніми словами, для перевірки документів. Наші вимоги пред'явити документи, що є підставою для проведення відповідних дій, проігнорували. Відповідно, наша охорона не дозволила їм здійснити такі дії. Ніякі студенти до нас не забігали і у нас не ховалися", - повідомляється в фейсбуці клубу.

Провулок Крива Липа популярний серед студентів та молоді, тим більше в п'ятницю ввечері, оскільки тут розташовані багато розважальних закладів. Крім того, досить перекрити провулок з двох сторін, щоб ніхто не зміг втекти. Раніше з провулка можна було вибратися декількома прохідними дворами, проте після численних реконструкцій і прибудов це стало неможливо.

Нагадаємо, 28 жовтня подібна операція відбулася в Києві, коли поліція влаштувала облаву в нічному клубі Jugendhub, де проходила вечірка "Головний біль", затримала багатьох відвідувачів і доставила їх до відділення та військкомат. В результаті 12 затриманих були визнані ухильниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram