ГоловнаПолітика

У ФРН учасники переговорів про коаліції винесли за дужки санкції проти РФ

У спільному документі йдеться про прагнення "до добрих стосунків з Росією".

У ФРН учасники переговорів про коаліції винесли за дужки санкції проти РФ

Консерватори з блоку ХДС/ХСС, ліберали з Вільної демократичної партії (ВДП) і "Союз-90"/"зелені" в п'ятницю, 3 листопада, виробили спільний документ, в якому звірили позиції щодо проблем зовнішньої політики і безпеки ФРН.

Як пише DW, учасники попередніх консультацій про створення в Німеччині нової урядової коаліції фактично винесли за дужки всі спірні питання.

Так, темі українського конфлікту і санкцій щодо Росії у 2,5-сторінковому документі не присвячено жодного рядка. Зате йдеться про прагнення "до добрих стосунків з Росією" при дотриманні "міжнародного права, єдності Заходу і готовність до діалогу". Тим часом серйозні розбіжності на цей рахунок зберігаються між виступаючими за скасування санкцій лібералами і баварським ХСС, з одного боку, і борються за їх збереження "зеленими" і ХДС, з іншого боку.

Не згадані також ні розмір планованих витрат на оборону, ні закон про експорт озброєнь, на якому наполягають ліберали і "зелені", ні замовлення на нові безпілотні літальні апарати для бундесверу, про який говорили консерватори.

Пропозиції щодо контролю над озброєннями теж звелися до загальних формулювань - таких, як: "Мета нашої політики - світ без атомної зброї". Що стосується мандата на участь бундесверу в зарубіжних операціях, то стосовно нього вірогідний весь спектр дій, починаючи від "можливого продовження" до "припинення".

У розділі, присвяченому співробітництву з Парижем, пропонується прийняти пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона про модернізацію Єлисейського договору про примирення і дружбу, який підписано в 1963 році президентом Франції Шарлем де Голлем і канцлером ФРН Конрадом Аденауером.

Говорячи про взаємодію зі Сполученими Штатами, учасники консультацій, мабуть, в світлі проблем у стосунках з Дональдом Трампом, запропонували посилити контакти з громадянським суспільством і не концентруватися тільки на співробітництві з вашингтонською адміністрацією.

Єдиною можливістю сформувати уряд за підсумками минулих 24 вересня виборів у бундестаг є створення коаліції в складі консервативного блоку ХДС/ХСС, лібералів ВДП і "зелених". Таку партійну комбінацію в Німеччині називають "Ямайкою", оскільки кольори цих партій (чорний, жовтий і зелений) відповідають кольорам прапора цієї держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram