ГоловнаПолітика

У порти Криму в жовтні зайшли 22 вантажні судна-порушники

18 суден були під прапором Росії і три - під прапором Того.

У порти Криму в жовтні зайшли 22 вантажні судна-порушники
Фото: kerch.ru.andrewkarpov.com

У період з 1 жовтня по 1 листопада зафіксовано заходження 22 вантажних суден-порушників у порти окупованого Криму.

Сукупно ці судна 64 рази заходили в порти Керчі, Севастополя та Феодосії. З них 18 суден - під прапором Російської Федерації і три - під прапором Республіки Того, повідомляють на сайті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

У вересні в Криму було зафіксовано 30 суден-порушників, з яких 23 - під прапором РФ, 7 - під прапорами інших держав.

Нагадаємо, морські порти, розташовані на території Автономної Республіки Крим - Євпаторія, Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта - закриті на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України 30 квітня 2014 року і відповідно до наказу Міністерства інфраструктури від 16 червня 2014 року.

Заходження суден під іноземними прапорами в закриті морські порти і термінали, розташовані в Криму і Севастополі, розглядаються українською владою як порушення норм міжнародного права і як дії, що підривають суверенітет України, а також як порушення законодавства України, що передбачає відповідальність судновласників, операторів і капітанів суден, у тому числі кримінальну.

У 2016 році прикордонники затримали судно Sky Moon за заходження у Крим. У травні 2017 року його конфіскували на користь держави.

1 серпня прикордонники Одеського загону морської охорони затримали в українських водах річки Дунай судно San Porfyrios під прапором Белізу, яке у 2014-2015 роках неодноразово відвідувало закриті порти Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram