ГоловнаПолітика

Російські хакери намагалися зламати пошту українських політиків, - АР

Більшість цілей хакерів були в Україні, США, Росії, Грузії та Сирії.

Російські хакери намагалися зламати пошту українських політиків, - АР
Фото: Depositphotos/darknula

Підконтрольна Кремлю хакерська група Fancy Bears зламувала поштові скриньки українських посадових осіб, російських опозиціонерів, підрядників Пентагону і "тисяч інших", котрі входять у коло інтересів Москви.

Про це йдеться в статті агентства The Associated Press, передає "112 Україна".

"У списку представлено якнайдокладніші докази того, що хакери й уряд Росії тісно пов'язані. Тут розкрита операція, яка тривала роками, включаючи спроби проникнення в поштові скриньки 4700 користувачів Gmail по всьому світу - від представника Папи Римського в Києві до панк-гурту Pussy Riot у Москві", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що російські хакери намагалися зламати 545 акаунтів, включаючи електронну пошту президента Петра Порошенка, його сина Олексія, голови МВС Арсена Авакова, нардепа Сергія Лещенка та багатьох інших політиків і чиновників - і колишніх, і нинішніх.

Серед російських громадян у списку Fancy Bear - екс-олігарх Михайло Ходорковський, опозиціонер Олексій Навальний із соратниками, більш ніж 100 громадських активістів, включаючи учасницю групи Pussy Riot Марію Альохіну.

У США російські хакери намагалися зламати принаймні 573 поштові скриньки - на той час держсекретаря Джона Керрі, екс-голови Держдепу Коліна Павелла, генерала ВПС США Філіпа Бридлава і одного з його попередників генерала Веслі Кларка.

"Чорні хакери" під кураторством спецслужб РФ діяли проти співробітників найбільших компаній-підрядників Пентагону - Boeing, Raytheon і Lockheed Martin.

За даними АР, список охоплює період з березня 2015 року по травень 2016-го, причому більшість цілей хакерів були в Україні, США, Росії, Грузії та Сирії.

Нагадаємо, 13 жовтня міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що кіберексперти його країни успішно відбили вже третю атаку російських хакерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram