ГоловнаПолітика

Україна повторно відмовила Саакашвілі в притулку

Адвокат політика запевнив, що відмову Міграційної служби однозначно буде оскаржено.

Україна повторно відмовила Саакашвілі в притулку
Фото: Сергей Нужненко

Державна міграційна служба повторно відмовилася розглядати заяву колишнього президента Грузії, лідера руху "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі на отримання статусу біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту.

Про це повідомив його адвокат Маркіян Галабала.

"Сьогодні ми отримали документи від Міграційної служби. Це не відмова у наданні додаткового захисту, а відмова в прийнятті заяви", - сказав він.

За його словами, відмова аргументована відсутністю підстав для отримання такого статусу.

Маркіян Галабала запевнив, що відмову Міграційної служби однозначно буде оскаржено, але в якому саме порядку, захист вирішить пізніше.

"Є два варіанти: можна оскаржити в адміністративному порядку і в судовому. Можна робити це одночасно, а можна - послідовно", - сказав він.

Згідно з повідомленням прес-служби "Руху нових сил", 31 жовтня під час багатогодинної співбесіди в Міграційній службі Саакашвілі надав детальні обґрунтовані причини і підстави можливих ризиків для його переслідування в країні походження Грузії, через побоювання застосування до нього кримінального переслідування, а також через систематичне порушення прав людини в Грузії.

Також адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький зазначив, що Саакашвілі оскаржить відмову Міграційної служби розглядати його заяву на отримання додаткового захисту в Київському окружному адміністративному суді.

Нагадаємо, громадянин Грузії Михайло Саакашвілі отримав український паспорт наприкінці травня 2015 року, щоб його можна було призначити головою Одеської ОДА.

Згідно з Конституцією, громадянин Грузії не може одночасно бути громадянином іншої країни, і в жовтні 2015 року міністерство юстиції Грузії почало процедуру позбавлення громадянства щодо Саакашвілі.

У листопаді 2016 року Саакашвілі подав у відставку з посади голови ОДА, а влітку 2017 року президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Це було зроблено на підставі того, що він подав недостовірну інформацію під час оформлення громадянства.

Саакашвілі був у цей час на території США. На початку вересня 2017 року він незаконно перетнув кордон України за силової підтримки своїх прихильників і незабаром звернувся в Державну міграційну службу з проханням надати йому статус особи, яка потребує додаткового захисту.

24 жовтня Державна міграційна служба України відмовила колишньому голові Одеської ОДА Михайлу Саакашвілі в статусі біженця. Генпрокурор Юрій Луценко не виключив видворення Саакашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram