ГоловнаПолітика

Закон "Про Конституційний Суд" передбачає можливість політичного впливу на КС, - Пташник

Нардеп закликала кандидатів до КС подаватися не від партій, а через комітет ВР.

Закон "Про Конституційний Суд" передбачає можливість політичного впливу на КС, - Пташник
Виктория Пташник
Фото: Макс Левин

Закон "Про Конституційний Суд", затверджений Верховною Радою в липні 2017 року, передбачає, що кандидатів на посаду суддів Конституційного Суду можуть подавати депутатські фракції, групи та позафракційні депутати. Така норма може призвести до того, що політичні сили встановлять свій вплив на діяльність КС. Таку думку під час круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна і РПР, висловила народний депутат Вікторія Пташник.

"Альтернативні кандидати, щоб бути допущеними до конкурсу, змушені прийти на засідання тієї чи іншої фракції, познайомитися з її керівництвом. І тільки після цього їхню кандидатуру може бути внесено або не внесено, якщо кандидат, наприклад, «погано» познайомився з лідером тієї чи іншої фракції", - каже нардеп.

Зважаючи на це, вона закликала кандидатів на посаду судді КС подавати заявки в обхід депутатських фракцій, а саме через Комітет з правової політики та правосуддя ВР.

Нагадаємо, 13 липня Верховна Рада прийняла нову редакцію закону "Про Конституційний Суд", який передбачає конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду. Конкурс розпочався 19 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram