ГоловнаПолітика

Документальні матеріали про аварію на ЧАЕС рекомендували включити до реєстру ЮНЕСКО "Пам'ять світу"

Список поповнять 78 нових найменувань, два з яких пов'язані з Україною.

Документальні матеріали про аварію на ЧАЕС рекомендували включити до реєстру ЮНЕСКО "Пам'ять світу"
Фото: Макс Требухов

Міжнародний консультативний комітет програми ЮНЕСКО "Пам'ять світу" на нараді, яка відбулася 24-27 жовтня в Парижі, рекомендував включити до цього реєстру 78 нових найменувань, зокрема документальні матеріали про аварію на Чорнобильській АЕС.

Про це повідомила прес-служба ЮНЕСКО.

Крім того, консультативний комітет запропонував включити до реєстру Люблінську унію між Королівством Польським і Великим князівством Литовським, що створила Річ Посполиту. Королівству Польському за умовами Люблінської унії були передані великі території сучасної України і Підляшшя, що раніше належали Великому князівству Литовському.

Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова схвалила рекомендації, які ухвалив комітет, що складається з 14 відомих експертів на чолі з доктором Абдуллою Аль-Раісі.

Зараз реєстр "Пам'ять світу" включає загалом 427 документів та колекцій з усіх континентів У ньому містяться документи на різних носіях з різноманітних матеріалів (камінь, кіноплівка, пергамент, магнітна стрічка тощо).

Україна представлена в ньому колекцією єврейського музичного фольклору 1912-1947 років з бібліотеки Вернадського, яка, зокрема, включає єдиний в світі справжній запис голосу Шолом-Алейхема.

Крім того, 2009 року до реєстру "Пам'ять світу" включили архіви Радзивіллів і Несвіжську колекцію книг, які частково перебувають в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram