ГоловнаПолітика

Фірсов: мільярди Януковича вкладалися в держоблігації

"ОВДП були ідеальним сховищем для кешу".

Фірсов: мільярди Януковича вкладалися в держоблігації
Фото: Сергей Нужненко

Колишній депутат Верховної Ради Єгор Фірсов впевнений, що колишній президент Віктор Янукович і його оточення вкладали мільярди гривень в державні боргові папери.

Цій версії він присвятив статтю у "Дзеркалі тижня".

"До 2011 року емісія ОВДП в Україні здійснювалася виключно у національній валюті - гривні. Це дозволяло державі залучати кредитні кошти без ризику для економіки в разі девальвації. Але в жовтні 2011 року вперше в Україні були випущені ОВДП, прив'язані до курсу долара. А в квітні 2012 року були випущені вже валютні ОВДП", - зазначає Фірсов.

Колишній депутат пише, що до приходу Януковича до влади такого ніхто не робив, зате потім такі боргові папери почали випускати регулярно. Валютні облігації завжди купував якийсь анонімний інвестор, про якого не було жодної інформації.

"Найімовірніше, цим таємним інвестором і була так звана Сім'я на чолі з чинним на той момент президентом. У 2012-2013 рр. ці люди акумулювали в своїх руках значну суму грошових коштів, отриманих корупційним шляхом, які необхідно було десь ховати. ОВДП були ідеальним сховищем для цього кешу", - заявив він.

Останнє розміщення паперів відбулося 21 січня 2014 року, за місяць до втечі Януковича з країни.

"Сталося непередбачене. Влада, яка здавалася непохитною, вислизнула з рук. І гроші, які Сім'я кілька років стригла і накопичувала у вигляді облігацій, зависли в охопленій революцією Україні. Ніхто не очікував такого кінця", - зазначає Фірсов.

За словами політика, з вкрадених Януковичем грошей тільки мала частина була повернена в український бюджет, а що сталося з рештою мільярдів, досі не відомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram