ГоловнаПолітика

Посол США Йованович закликала українців проявляти більше самостійності

"Не можна від нас очікувати всього. Є інші донори, які багато роблять".

Посол США Йованович закликала українців проявляти більше самостійності
Мари Йованович
Фото: 112.ua

Посол США в Україні Марі Йованович вважає, що українці самі повинні діяти і будувати майбутнє своєї країни, а Сполучені Штати можуть їм в цьому допомогти.

Про це вона заявила в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

"США допомагають Україні в її боротьбі на сході країни, а також тут з реформами. Але все залежить від українців. Не можна від нас очікувати всього. Є інші донори, які багато чого роблять. У підсумку, це український народ повинен діяти. Тому якщо ви бачите відсутність прогресу в тій чи іншій сфері, я закликаю людей діяти, починати робити щось, тому що від українців залежить створення майбутньої України", - сказала Йованович.

Вона також зазначила, що США готові надавати підтримку Україні у проведенні змін в країні.

"Ми хочемо допомогти, ми хочемо надавати підтримку. Мені здається, американці вже 25 років дуже щедрі, а останні три роки особливо. Але, в результаті, вся справа в тому, чого хочуть українці, і як вони будуть йти вперед", - сказала посол.

Йованович також зазначила, що за останні кілька років Україна "зробила багато речей, вартих уваги".

"По-перше, у сфері безпеки і оборони... За останні три з половиною роки ми бачимо, як українська армія, зокрема з допомогою США та інших країн, стала боєздатною, наприклад, вона змогла ефективно відбити напад російських маріонеткових військ на Авдіївку в січні-лютому цього року... По-друге - сектор енергетики. У 2013 році приблизно 92% газу Україна імпортувала з Росії. А сьогодні ця цифра - нуль. Це величезне досягнення... по-третє - антикорупційна сфера: Україна заснувала НАБУ і САП, і ми сподіваємося незабаром побачити і Антикорупційний суд. Впроваджено електронні закупівлі. Створено нову патрульну поліцію - набагато ефективнішу і чистішу організацію, ніж все, що було раніше в Україні у правоохоронній сфері. Тому я вважаю, що Україна зробила багато важливих кроків, і цей список можна продовжувати", - сказала посол.

Нагадаємо, раніше колишній держсекретар США Кондоліза Райс заявила, що Україні потрібно використовувати час дії санкцій проти РФ для зміцнення енергонезалежності. Вона підкреслила, що РФ не може перебувати в ізоляції вічно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram