ГоловнаПолітика

Чийгоз і Умеров планують повернутися в Крим

Лідери Меджлісу заявили, що боротьба триває.

Чийгоз і Умеров планують повернутися в Крим

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров  планують повернутися в Крим, де окупаційна влада засудила їх до позбавлення волі.

Про це вони сказали на брифінгу в Анкарі.

"Я не давав жодних обіцянок, жодних гарантій, що я не робитиму цієї спроби. Через деякий час я обов'язково спробую повернутися в Крим", - заявив Умеров. Він сказав, що це може статися вже через тиждень чи два.

Чийгоз теж сказав про бажання повернутися на півострів. "Мене звільнили, і в приписі написано, що мене супроводили додому. Але мені не дали можливості попрощатися навіть з батьком, з моїми дітьми. Але, думаю, що я додому поїду", - сказав він.

Нагадаємо, російська окупаційна влада видала Умерова і Чийгоза Туреччині. Видача стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим за підсумками візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана в Україну.

Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і найтривалішого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації й участі в масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч.1 ст.212 КК РФ.

Умерова звинувачували в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським. За версією слідства, в березні 2016 року Умеров виступив в ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Його засудили до двох років колонії-поселення за ч.2 ст.280.1 КК РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram