ГоловнаПолітика

До екс-керівників банку "Капітал" прийшли з обшуками у справі Клименка (оновлено)

Слідчі дії проходять, зокрема, в БЦ "Гулівер" і в батька нардепа Заліщук.

Головна військова прокуратура проводить обшуки в екс-керівників закритого в 2015 році банку "Капітал", через який здійснювалося незаконне відшкодування ПДВ, забезпечувалося функціонування так званих "податкових майданчиків" і переказ грошей на банківські рахунки, підконтрольні екс-міністру доходів і зборів Олександрові Клименку.

Як повідомляють на сайті Генпрокуратури, обшуки проходять за місцем проживання осіб, причетних до керівництва банку "Капітал", і за місцем розташування офісних приміщень, що використовуються бізнес-структурами кінцевого власника цього банку в бізнес-центрі "Гулівер".

Встановлено, що протягом 2011-2013 років через банк "Капітал" здійснювалися грошові перекази, спрямовані на незаконне відшкодування ПДВ, функціонували так звані "податкові майданчика" і забезпечувався переказ грошей із зарубіжних країн на банківські рахунки підконтрольних Клименкові підприємств (група "Юнісон") .

У рамках досудового розслідування у справі Клименка на причетність до скоєння злочинів перевіряють колишніх посадових осіб банку "Капітал" і його кінцевого власника громадянина Є., який, окрім українського громадянства, має громадянство Ізраїлю.

Відзначають, що посадові особи банку "Капітал" за вказівкою його кінцевого власника знищили всю банківську інформацію, яка була на комп'ютерах.

"Слідством встановлено місце розташування значної частини нібито знищеного серверного обладнання банку "Капітал" і отримано беззаперечні докази функціонування злочинної організації", - сказано в повідомленні.

Також слідчі Головної військової прокуратури проводять обшук за місцем проживання колишнього керівника київського відділення банку "Капітал", який є батьком одного з народних депутатів України.

При цьому наголошують, що обшуки жодним чином не пов'язані з політичною діяльністю цього депутата.

Оновлення. За даними джерел "Української правди" в правоохоронних органах, йдеться про батька народного депутата Світлани Заліщук Петра. Однак сама Заліщук заявила, що батько не підтверджує обшуків. Батько Заліщук свого часу був директором київського відділення "Капіталу", але потім пішов із цієї посади і став радником одного з акціонерів.

Нагадаємо, Клименка підозрюють в організації схеми зі збору коштів з підприємств в обхід держбюджету. Збиток державі від цього оцінюють на суму 96 мільярдів гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram