ГоловнаПолітика

Мін'юст пропонує реєструвати нерухомість із прив'язкою до земділянок

Зараз реєстрація нерухомості здійснюється за адресами.

Мін'юст пропонує реєструвати нерухомість із прив'язкою до земділянок
Фото: Politeka

Начальник управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Міністерства юстиції Анатолій Лещенко вважає, що в Україні необхідно реєструвати зведені об'єкти нерухомості з прив'язкою до земельної ділянки.

На його думку, це допоможе захистити інвесторів первинного житла й уникнути його подвійного продажу забудовниками, передає "Інтерфакс-Україна".

"Теоретично досить змінити адресу - і юридично це вже інший об'єкт. Адреса не є належним ідентифікатором об'єкта нерухомості", - сказав Лещенко, зазначивши, що зараз реєстрація нерухомості в Україні здійснюється з прив'язкою саме до адрес.

Він також зауважив, що ідентифікація об'єкта нерухомості є серйозною проблемою для органів реєстрації.

"Місцеві органи влади мають повноваження в присвоєнні адреси, але з добрим юридичним супроводом будь-який об'єкт нерухомості може вийти з-під контролю, на відміну від земельної ділянки", - сказав Лещенко.

Він додав, що ділянки землі, сформовані після 2013 року, відображені в кадастр і будь-яке втручання буде відразу помічено. Ситуація у сфері нерухомості зовсім інша. На його думку, об'єкт нерухомості повинен бути прив'язаний до земельної ділянки, а також мати унікальний номер, який буде дублюватися з кадастровим номером.

Нагадаємо, 2015 року Мін'юст розширив доступ до реєстру нерухомості - українці отримали можливість шукати житло і земельні ділянки за прізвищем людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram