ГоловнаПолітика

Комбат ЗСУ звинуватив Семенченка в дискредитації батальйону "Донбас" (оновлено)

Він закликав заборонити використовувати шеврони з соколом "тітушкам під Радою".

Командир батальйону Збройних сил "Донбас-Україна" В'ячеслав "Філін" Власенко вважає, що нардеп Семен Семенченко і його люди дискредитують ім'я батальйону.

Про це він заявив на прес-конференції в середу.

Власенко - крайній праворуч
Фото: LB.ua
Власенко - крайній праворуч

"Це знаменитий підрозділ, який було утворено навесні 2014 року активістами, котрі хотіли захищати свої землі від сепаратистів. Тоді не стояло метою членів "Донбасу" займатися політичною чи економічною діяльністю. Ідея була - боротьба з ворогом. Ми її дотримуємося досі. Поруч завжди крутилися люди, які не мали стосунку до бойових дій. Хтось прийшов із думкою, як використовувати ім'я батальйону для політичних преференцій", - заявив "Філін".

Він зазначив, що більш ніж сто бійців "Донбасу" загинули, понад 350 - отримали поранення.

"Вони - герої. У всіх були шеврони з соколом. Це наша цінність. Але знову ж таки є люди, які використовують це в особистих інтерасах. Тому сьогодні ми прийшли сюди, щоб вимагати від влади заборонити використовувати атрибути і шеврони батальйону "Донбас" людям, які зеленого поняття не мають, що таке бойові дії, що таке патріотизм. Це "тітушки", яких використовують для вирішення бізнес-питань. Я маю на увазі людей, які перебувають під Верховною Радою. Я добре знаю тих людей, які там. Знаю їхні бажання пролізти у владу. В основному вони керуються метою збагачення. Було багато "акцій", в яких вони брали участь на чолі з депутатом Семенченком", - заявив комбат.

Він визнав, що серед учасників протесту є близько десяти бійців "Донбасу", і висловив надію, що вони розберуться, для чого їх використовують. "Є сили на чолі з Семенченком, які намагаються розхитати політичну й економічну ситуацію, працювати на ворога", - заявив "Філін".

Комбат вважає, що акція на вулиці Грушевського не має нічого спільного з Революцією гідності. "Мені дуже неприємно, що цю акцію взагалі можуть порівнювати з Майданом. Мені дуже приємно, що український народ розібрався і не підтримав те, що відбувається під Радою, де стоять проплачені тітушки", - заявив він.

Оновлення. Командир танкового взводу бригади швидкого реагування Нацгвардії Дмитро Бабкін, своєю чергою, назвав кількох учасників мітингу біля Ради, які не мають стосунку до батальйону "Донбас". За його словами, серед них Вано Надірадзе, який "помилково став народним героєм України"; Юрій Шевченко, який з'являвся в розташуванні батальйону тільки як волонтер і участі в бойових діях не брав; Свят Шевченко, охоронець Семенченка, на якого зареєстрована фірма "Донбас-Охорона"; Євген Шевченко, "особистий літописець Семенченка".

Він також повідомив, що колишній боєць "Донбасу" з позивним Катана, який оголошував "ультиматум" владі на вулиці Грушевського, був демобілізований через психічний розлад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram