ГоловнаПолітика

Рада закрила засідання, не проголосувавши за виборчу реформу

Жоден з трьох законопроектів не набрав необхідної кількості голосів.

Рада закрила засідання, не проголосувавши за виборчу реформу
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада відклала виборчу реформу на наступне пленарне засідання.

Депутати на вечірньому засіданні розглянули три законопроекти, які передбачають скасування мажоритарки і перехід на пропорційну систему, після чого спробували ухвалити їх в першому читанні. Законопроект №1068 (Юрій Мірошниченко) підтримали 46 депутатів, №1068-1 (Юлія Тимошенко та інші) - 91, №1068-2 (Василь Чумак та інші) - 169.

Після цього законопроект №1068-2 визначили як пріоритетний і спробували відправити на доопрацювання, але на нього не вистачило голосів.

Тому спікер Андрій Парубій сказав, що депутати перейдуть до розгляду проектів Виборчого кодексу на наступному пленарному засіданні, і закрив роботу.

Законопроект №1068-2, який намагалися ухвалити, передбачає, що вибори депутатів здійснюються за пропорційною системою з відкритими списками. У розподілі мандатів беруть участь списки кандидатів, які набрали не менш як 3% голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі.

Партія висуває кандидатів з числа осіб у вигляді єдиного списку в загальнодержавному окрузі, з якого формуються регіональні списки в кожному з виборчих округів. Він повинен включати не менше п'яти осіб. У бюлетені виборець повинен вказати порядковий номер партії, яку він підтримує, і може (але не зобов'язаний) вказати порядковий номер кандидата з регіонального списку, якого він хоче бачити в парламенті.

Тобто партія отримує кількість мандатів, яка відповідає результату на загальнодержавному окрузі, але хто саме їх отримає - заздалегідь не визначено. Очікується, що таким чином місця в парламенті отримають найбільш рейтингові кандидати.

Виборчих округів буде 27 - два в Києві, два у Дніпропетровській області та по одному на інші області. Крим і Севастополь включені в Південний округ разом з Херсонською областю.

Нагадаємо, що зараз в Україні діє змішана пропорційно-мажоритарна система: 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками від політичних партій, які набрали 5% або більше голосів; ще 225 депутатів обираються за мажоритарною системою стосовно більшості в одномандатних округах. Через збройну агресію Росії Автономна Республіка Крим, Севастополь і окремі райони Донецької і Луганської областей не представлені мажоритарниками в парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram