ГоловнаПолітика

Україна й Угорщина домовилися про імплементацію мовних норм закону про освіту

"Головна ідея в тому, що ми будемо разом працювати", - зазначив голова МЗС Клімкін.

Україна й Угорщина домовилися про імплементацію мовних норм закону про освіту
Фото: Генпрокуратура Украины

Україна і Угорщина домовилися про імплементацію мовних норм закону "Про освіту".

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін на спільному брифінгу з міністром освіти Лілією Гриневич і міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом, передає "Інтерфакс-Україна".

"Головна ідея в тому, що ми будемо разом працювати... над механізмом імплементації цього закону, і ми, звичайно, до кінця перехідного періоду повинні досягти спільної домовленості", - сказав Клімкін.

Гриневич, зі свого боку, підкреслила, що Україна дотримується своїх міжнародних зобов'язань, в тому числі двосторонніх угод з Угорщиною, щодо того, що представники нацменшин можуть навчатися рідною мовою на всіх етапах навчання.

Нагадаємо, нова редакція закону "Про освіту" набула чинності 28 вересня. Закон серед іншого визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Польща, Угорщина, Румунія і Молдова висловили стурбованість, що яовні норми нової редакції закону порушують права нацменшин в Україні. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто за підсумками зустрічі з Клімкіним заявив, що буде виступати проти подальшого зближення України з ЄС на знак протесту проти українського закону "Про освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram