ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроект про сільську медицину

Депутати хочуть ввести систему стимулів для залучення лікарів у село.

Рада прийняла в першому читанні законопроект про сільську медицину
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер, 19 жовтня, прийняла в першому читанні президентський законопроект №7117 про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості.

За нього проголосували 258 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Відповідно до законопроекту, для залучення кваліфікованих спеціалістів до роботи в сільській місцевості запропоновано встановити систему стимулів, зокрема забезпечувати працівників житлом і службовим транспортом, можливостями для отримання освіти і підвищення кваліфікації, створювати сприятливі умови праці, в тому числі розвинену матеріально-технічну базу для медичного обслуговування.

Основними напрямками розвитку охорони здоров'я в сільській місцевості, згідно із законопроектом, є: максимальне наближення медичного обслуговування до населення, створення умов для проведення в сільській місцевості щорічних виїзних прийомів лікарями-фахівцями; впровадження сучасних технологій медобслуговування в сільській місцевості, в тому числі з використанням засобів телемедицини та портативних телемедичних діагностичних засобів.

Крім того, передбачається розвиток транспортної інфраструктури, створення умов для застосування авіаційних, водних, автомобільних та інших спеціальних санітарних транспортних засобів, в тому числі обладнаних реанімаційними засобами для надання медичної допомоги в сільській місцевості.

Законопроект також пропонує закріпити визначення інструментів телемедицини, до яких зараховує телемедичне консультування, телемедичний консиліум, телеметрію, домашнє телеконсультування.

Для забезпечення роботи телемедицини в закладах охорони здоров'я необхідно забезпечити їх доступ до мережі Інтернет.

У зв'язку з цим законопроект передбачає уповноважити Кабінет Міністрів вирішити в установленому порядку питання забезпечення доступу установам охорони здоров'я в сільській місцевості до мережі Інтернет.

Нагадаємо, що перед цим депутати прийняли ключовий законопроект медреформи №6327, а також підтримали в першому читанні зміни до Бюджетного кодексу, необхідні для практичної реалізації реформи (законопроект №6604).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram