ГоловнаПолітика

Київський суд дозволив стягнути з "Газпрому" 172 млрд гривень за рахунок його майна

Теоретично можливий арешт російського транзитного газу.

Київський суд дозволив стягнути з "Газпрому" 172 млрд гривень за рахунок його майна
Фото: runews.su

Господарський суд міста Києва задовольнив клопотання Антимонопольного комітету України і виконавчої служби Мін'юсту і змінив спосіб виконання рішення про стягнення з "Газпрому" 172 млрд грн штрафу.

"Простіше кажучи, якщо досі можна було стягнути тільки кошти "Газпрому", розміщені в банках, то тепер стягнення поширюється на все майно боржника", - написав міністр юстиції Павло Петренко у фейсбуці.

Рішення слід оприлюднити протягом декількох днів.

Нагадаємо, 22 січня 2016 року АМКУ оштрафував "Газпром" на 85,966 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Спочатку "Газпром" намагався безуспішно домогтися скасування рішення АМКУ через суди, але його позову так і не прийняли.

5 жовтня 2016 року АМКУ звернувся до суду з вимогою стягнути з "Газпрому" штраф і пеню в сумарному розмірі близько 172 млрд гривень. У грудні 2016 року АМКУ виграв суд, це ж рішення було підтверджено апеляційною та касаційною інстанціями.

На етапі виконання зараз рішення суду про стягнення в рахунок цього штрафу 80 млн гривень, що підлягають сплаті "Газпрому" від приватного акціонерного товариства "Газтранзит" (Київ).

Інших активів "Газпром" в Україні, крім транзитного газу, не має. Україна заявляла, що арештовувати російський транзитний газ не збирається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram