ГоловнаПолітика

Садовий: "Ми повертаємося до централізації, а не децентралізації"

Мер Львова обурений деякими положеннями бюджету на наступний рік.

Садовий: "Ми повертаємося до централізації, а не децентралізації"
Фото: Павло Паламарчук

Якщо Верховна Рада прийме бюджет на наступний рік у тому вигляді, в якому його пропонує уряд, бюджет розвитку міст буде вдвічі меншим, аніж минулого року. Про це в інтерв'ю Соні Кошкіній розповів мер Львова Андрій Садовий.

"На міста повісили фінансування ПТУ. При тому, що міста не мають ніякого впливу на ці училища, на кадрові призначення тощо. Наступного року на нас хочуть «повісити» ще й коледжі. А для Львова - це 240 млн на рік. Ще плюс коледжі 300 млн.

... На міста хочуть «повісити» питання пільг у ЖКГ. Тобто держава приймає рішення про пільги для прокурорів і так далі, а міста повинні за це платити. Щоб ви розуміли, міста вже не мають підтримки держави в плані пільг із перевезень, які були раніше. І я можу багато таких факторів назвати. Але, вибачте, сьогодні ми повертаємося до централізації, а не до децентралізації, як це було колись проголошено і звучало як мантра", - зазначив Садовий.

За його словами, "Самопоміч" активно працює в бюджетному комітеті і з депутатами ВР і місцевого рівня, і деякі положення вдалося відстояти.

"Реверсна дотація, щоб ви розуміли, передбачає, що в разі перевиконання ПДФО на одного жителя 50% забирає держава. А з наступного року хотіла забирати 80%. Ми це відстояли. Питання про пільги ЖКГ - в процесі. Щодо ПТУ і коледжів - це дорога повного нерозуміння. Запитайте будь-якого: знайти якісних працівників сьогодні неможливо. Люди масово виїжджають за кордон. Людей треба готувати. Хто в державі тим займається? Кому підпорядковані ПТУ? Вони живуть самодостатнім життям. Ними ніхто реально не займається. І коли сказали містам їх фінансувати, я думав, окей, віддадуть нам профтехосвіту, я вибудовую ланцюжок: школа-училище-завод. Але ланцюжка сьогодні немає. Вони кажуть: "Ви фінансуйте, але ми не дамо вам права впливати". Це - дурість", - вважає львівський градоначальник.

За його словами, така ситуація спостерігається по всій Україні. До вирішення проблем підключилася і Асоціація міст, яку очолює столичний мер Віталій Кличко. Садовий стверджує, що Кличко підтримує обурення і ідеї колег-мерів, але побоюється, що той може змінити свою позицію під тиском партійних зобов'язань.

Детальніше про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Андрій Садовий: «Самопоміч» братиме участь у президентській кампанії»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram