ГоловнаПолітика

Під посольством України в Угорщині провели акцію, проти якої МЗС висловило протест (оновлено)

Учасники акції вважають Крим російським, а Закарпаття - угорським.

Під посольством України в Будапешті пройшла акція "Самовизначення для Закарпаття", протест проти якої висловило МЗС України.

Про це повідомила посол України в Угорщині Любов Непоп.

"Тільки вчора Міністр закордонних справ України Павло Клімкін відвідав Угорщину, щоб продемонструвати готовність і прагнення української сторони вести діалог навіть тоді, коли емоції і міфи створюють для цього негативний фон. І ось сьогодні. П'ятниця 13. Не знаю, чи випадково організатори вибрали саме цей день", - написала посол у фейсбуці.

За її словами, організатори спочатку заявили, що вони виступають за "самовизначення Закарпаття і свободу русинських, польських, болгарських, румунських, вірменських національних громад, які проживають на території нинішньої України", висловлюють протест проти "варварства путчистів, які захопили в полон Україну і разом з нею угорських національних братів".

Фото: фейсбук Nepop Liuba

У відповідь на протест України угорська сторона повідомила про право на мирні збори і вираження протестів, під час яких учасники вільно висловлюють свої думки, і про право на донесення спільно сформульованої позиції.

"Переконана, що використання цих прав не виправдовує написи на спині учасника акції "Закарпаття за законом належить Угорщині.

Самовизначення для всіх пригноблених націй, змушених жити в Україні"... І для повноти картинки - офіційний прапор каталонської автономії", - написала посол.

Фото: фейсбук Nepop Liuba

Оновлення. Учасники акції вважають Крим російським, Закарпаття - угорським, повідомила журналістка Христина Зеленюк.

"Тільки що з мітингу "Йоббіка" під посольством України в Угорщині. Хоча організатори відхрещувалися і говорили, що це не мітинг "Йоббіка", а також попросили прибрати їх символіку, але там були представники цієї партії. Деякі дуже войовничо налаштовані почали штовхати українських журналістів. На щастя, все закінчилося добре", - написала вона в фейсбуці.

Напередодні голова МЗС Павло Клімкін відвідав Угорщину і роз'яснив угорському колезі деталі освітньої реформи. Незважаючи на це голова МЗС Угорщини Петер Сіярто продовжує стверджувати, що новий український закон ущемляє права угорців.

Нагадаємо, раніше голова МЗС Угорщини виступив за перегляд угоди про асоціацію ЄС з Україною через український закону про освіту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram