ГоловнаПолітика

Посольство ЄС закликало Раду схвалити медреформу

Дипломати просять депутатів не вносити правки в урядові законопроекти.

Посольство ЄС закликало Раду схвалити медреформу
Фото: Depositphotos/SUKIYASHI

Представництво Європейського Союзу в Україні закликало Верховну Раду ухвалити наступного тижня законопроекти про реформу охорони здоров'я №6327 і №6604.

"Прийняття цих законів має важливе значення. Це дозволить активізувати зміни в системі, зробити належну систему охорони здоров'я доступною для всіх громадян, одночасно підвищуючи її прозорість та ефективність", - повідомляють у фейсбуці дипломатичного представництва.

Там охарактеризували чинну систему охорони здоров'я як успадковану від радянського минулого, застарілу, неефективну, нездатну надавати задовільні послуги й уражену корупцією.

"Показники здоров'я в Україні, такі як середня тривалість життя, залишаються одними з найгірших в Європі, в той же час витрати є порівняно високими. Найбільш уразливі особи найбільше знаходяться під впливом нинішньої ситуації. Реформи, передбачені урядом, будуть переорієнтовувати фінансову підтримку на надання послуг, а не фінансувати надмірно пропорційну та частково застарілу інфраструктуру", - вважають в ЄС.

Дипломати вказують, що багато європейських країн переживали такий процес у минулому і тим самим звільнили ресурси, щоб загалом забезпечити населення найкращим медичним обслуговуванням.

"Вирішення потреб всього населення подасть сильний сигнал для всіх громадян, а також продемонструє неухильне дотримання країною європейських стандартів. У цьому контексті ми вітаємо зусилля українського уряду зробити модернізацію системи охорони здоров'я України одним із основних його пріоритетів. Ми закликаємо всіх депутатів голосувати за ці два ключові законопроекти у формі, запропонованій урядом, на пленарному засіданні Верховної Ради наступного тижня. Реформи більше не повинні відкладатися", - підсумували в представництві ЄС.

Нагадаємо, що 8 червня у Верховній Раді ухвалили в першому читанні ключовий законопроект медичної реформи №6327. Пов'язаний з ним законопроект №6329 про супутні зміни до Бюджетного кодексу було провалено.

Що саме пропонує реформа охорони здоров'я - читайте в статті "Пацієнт ледь живий".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram