ГоловнаПолітика

СБУ перекрила схему бойовика "ЛНР" зі зняття пенсій жителям ОРЛО

Дохід організаторів оцінили в півмільйона гривень.

СБУ перекрила схему бойовика "ЛНР" зі зняття пенсій жителям ОРЛО
Фото: СБУ

Служба безпеки України перекрила схему зняття пенсій жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей, яку організував бойовик "ЛНР".

Як повідомляє прес-служба СБУ, він залучив до цієї діяльності сім'ю переселенців із Луганська, кур'єра-перевізника і ще кількох людей. Бойовик шукав у Луганській області людей пенсійного віку, пропонував оформляти й отримувати в Харкові українські пенсії за його посередництвом. За свої послуги він просив певний відсоток.

Гроші знімали в Харкові, потім передавали через кур'єра організатору схеми, який роздавав їх пенсіонерам.

Таким чином зловмисники заробили близько 500 тисяч гривень.

СБУ провела обшуки в Харкові та Попасній Луганської області, під час слідчих дій правоохоронці вилучили понад 60 карток, довідки переселенців, копії паспортів громадян, які проживають на неконтрольованих територіях. Також під час обшуків знайшли більш ніж 100 тисяч гривень і чорну бухгалтерію.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за статтями 258-3 (створення терористичної організації) і 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу.

Перевіряють, чи причетні до схеми чиновники державних соціальних установ.

Нагадаємо, 2016 року Пенсійний фонд переказав для внутрішньо переміщених осіб пенсій на 11,5 млрд грн. При цьому в 2015 році було виплачено 29,4 млрд гривень пенсій переселенцям.

Відзначають, що на серпень 2014 року на непідконтрольних територіях Донбасу було 1,278 мільйонів пенсіонерів. Станом на 1 січня 2016 року пенсії виплачували 956 тисячам переселенців.

У 2016 році всіх пенсіонерів-переселенців перевели на отримання виплат через "Ощадбанк" і впровадили їх постійну верифікацію, в тому числі шляхом видачі електронних пенсійних посвідчень. Пенсіонерам-переселенцям, які не звернулися за відновленням (підтвердженням) права на пенсійні виплати на підконтрольній території, виплати припинили.

Точних даних про чисельність пенсіонерів, які перебувають на непідконтрольній території, зокрема про померлих і тих, хто виїхав в інші країни, влада немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram