ГоловнаПолітика

СБУ провела обшуки у львівських лівих націоналістів (оновлено)

Організацію запідозрили в підготовці повалення влади.

СБУ провела обшуки у львівських лівих націоналістів (оновлено)

У четвер вранці Служба безпеки України провела обшук у львівській квартирі, де проживають члени організації "Автономний опір".

Про це повідомила учасниця "Автономного опору" Анна Іванцик у фейсбуці.

За її словами, працівники СБУ, щоб потрапити у квартиру, близько 7:10 виламали двері. Слідчі дії тривали кілька годин поспіль.

Обшуки також проводять у квартирах інших активістів - Максима Осадчука, Ірини Волошин, Антона Парамбуля і на вул. Залізничній, 20, де розташований їхній офіс, повідомив ще один активіст організації Артем Артеменко у фейсбуці.

Керівник управління СБУ у Львівській області Олександр Ткачук у коментарі ZAXID.NET підтвердив проведення обшуків у активістів однієї з організацій. Назви організації та прізвища підозрюваних він не назвав.

"Наші оперативники і слідчі отримали інформацію про те, що окремі активісти проводять акції, які фінансуються з території Російської Федерації, тобто замовні акції. Зараз відбуваються санкціоновані, згідно з чинним законодавством, обшуки, під час яких вилучаються матеріали, які можуть бути доказами в цьому кримінальному провадженні", - сказав він.

Слідчі дії, за словами Олександра Ткачука, відбуваються в рамках кримінального провадження, відкритого за ч.2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч. 2 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Представники "Автономного опору", зокрема ті, у кого сьогодні відбуваються обшуки, опублікували на своїх сторінках у Facebook заклик прийти 14 жовтня, коли у Львові відзначатимуть 75-ту річницю створення УПА, на альтернативний марш УПА. Під час таких акцій у попередні роки виникали сутички з представниками правих організацій.

"Коломойський, Порошенко, Фірташ, Льовочкін, Медведчук, Садовий - кожен із цих сучасних паразитів на тілі українського народу відзначає 14 жовтня на державному рівні і вважає, що це їхнє свято, але ми переконані, що це свято українського народу і наших героїв, які боролися проти будь-яких гнобителів за Україну без холопа і пана", - сказано в повідомленні. Ліві націоналісти пообіцяли продемонструвати представникам влади й олігархів, що "це не їхнє свято".

Оновлення. СБУ на своєму сайті повідомляє, що викрила угруповання, яке на замовлення Росії влаштовувало провокаційні акції у Львові.

"Правоохоронці встановили, що зловмисники, прикриваючись соціальними гаслами, брали участь в акціях протесту, замовлених кремлівськими пропагандистами. Співробітниками спецслужби зафіксована причетність "лідерів" групи до низки актів вандалізму, в тому числі проти консульських і дипломатичних установ іноземних держав, що функціонують в регіоні", - сказано в повідомленні.

СБУ також задокументувала, що учасники групи розповсюджували в соціальних мережах матеріали, спрямовані на дестабілізацію політичної ситуації в регіоні. Комплексне експертно-лінгвістичне дослідження встановило наявність публічних закликів до насильницького повалення державної влади в публікаціях, які зловмисники поширювали в інтернеті.

Під час восьми обшуків за місцем проживання і офісах правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку і матеріали з доказами протиправної діяльності.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 109 і ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram